Reedeni saab riigieksamit valida

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigieksam.
Riigieksam. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Gümnaasiumiõpilased peavad hiljemalt 20. jaanuariks teatama kooli juhtkonnale õppeained, milles soovivad tänavu riigieksameid teha.
 

Samaks ajaks peavad oma valiku tegema kutseõppeasutuste õpilased, kes soovivad riigieksameid sooritada, ja gümnaasiumi varemlõpetanud. Varemlõpetanud saavad riigieksamitele registreerida riigiportaali www.eesti.ee päringukeskkonna vahendusel või täita avalduse, mille vormi leiab eksamikeskuse kodulehelt www.ekk.edu.ee, teavitas eksamikeskuse infojuht Eeva Sirel.

Gümnaasiumi lõpetamiseks tuleb sooritada viis lõpueksamit, neist vähemalt kolm peavad olema riigieksamid. Eesti õppekeelega koolides on kohustuslik eesti keele riigieksam, vene või muu õppekeelega koolides eesti keele kui teise keele eksam. Ülejäänud riigieksamid saab õpilane valida kooli õppekavas olevate järgmiste õppeainete hulgast: vene keel (vene õppekeelega koolis/klassis), inglise keel, saksa keel, prantsuse keel, vene keel (võõrkeelena), bioloogia, keemia, matemaatika, füüsika, geograafia, ajalugu, ühiskonnaõpetus.

Sellest aastast muutub eesti keele ja vene keele (emakeelena) riigieksami vorm, mis koosneb nüüd kahest osast: tekstide mõistmine ja tekstiloome. Seega on varasema eksamivormiga võrreldes lisandunud funktsionaalse lugemise ja kirjutamisoskuse kontroll.

Samuti muutub 2012. aastast lihtsamaks mitterahuldavalt sooritatud eksami vahetamise kord. Kui varasematel aastatel sai mitterahuldavalt sooritatud eksami asemel valida riigieksami mõnes teises aines pärast seda, kui õpilasel kahel korral eksam ebaõnnestus, siis alates käesolevast õppeaastast võib valida teise eksami juba pärast esmasooritust. Tingimuseks on, et samas aines ei tohi eelnevalt olla sooritatud ei kooli- ega riigieksamit.

2012. aasta riigieksamid algavad 23. aprillil eesti keele kui teise keele kirjaliku osaga ja lõpevad 12. juunil füüsika riigieksamiga. Riigieksami e-tunnistused on kättesaadavad alates 20. juunist riigiportaali www.eesti.ee päringukeskkonnast.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles