Vahel on haige inimese tunne

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleks, et trennis midagi teha jõuaks, on esmatähtis olla terve. Pildil seljalihase harjutus Jaana Junsoni valvsa pilgu all.
Selleks, et trennis midagi teha jõuaks, on esmatähtis olla terve. Pildil seljalihase harjutus Jaana Junsoni valvsa pilgu all. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Mu trennieksperimendi algusest saab varsti kolm kuud täis ja kui muidu on asjalood hästi, siis viimase 1,5 kuu jooksul olen tundnud end kohati täiesti haige inimesena, sest mind on tabanud järjest kõikvõimalikud tervisehädad.

Kohati on tunne, et toast ei julge enam välja minnagi, sest nohu ja palavik on kuidagi jube kerged külge hakkama. Paar korda on läinud isegi hullemini. Üldjuhul ei põe ma küll üle kolme-nelja päeva, kuid sellele vaatamata hakkab alatasa tõbine olek mind ära tüütama. Töölgi, rääkimata trennist, on pooltõbisena ebameeldiv käia. Mida sa jõusaalis teed, kui jõudu ei ole?

Takkaotsa on hakanud mul trennides pingutades liigesed praksuma, mis on üsna ebameeldiv tunne ja segab harjutuste tegemist.

Rääkimata sellest, et õues on läinud parajalt külmaks ja tunnen nüüd omal nahal, kuidas on külmaga õues olla, kui rasva on naha all varasemast vähem. Eelmisel talvel suuremate miinustega ma selline külmapõlgur ei olnud.

Pean ausalt tunnistama, et haigused on küll asi, mille peale ma enne eksperdimendi algust üldse ei mõelnud, sest siiani olen pidanud end üsnagi terveks inimeseks, keda tõved pigem kardavad.

Mind Tervise Paradiisis juhendav treener Jaana Junson arvas, et mu tavapärasest kergem haigestumine on ilmselt seotud nii treenimise kui varasemast vähema söömisega. “Su immuunsüsteem on varasemast nõrgem, sest sööd tunduvalt vähem ja keha on alatasa treeningutest kurnatud,” seletas Jaana.

Jaana sõnade kohaselt on saabunud aeg, mil pean hakkama oma toidusedelit täiendama organismi turgutavate tablettide ja vitamiine andvate taimedega.

Nii soovitas ta mul rikastada oma toidusedelit esmajärjekorras bioglükosamiini ja punase päevakübara tablettide või tinktuuriga. Esimene olevat liigestele hea. Seda tarbinud Jaana isegi. Punane päevakübar on aga mõeldud immuunsüsteemi tugevdamiseks.

Tõele au andes ei ole ma siiani apteeki jõudnud ega kumbagi veel ostnud.

Peale selle soovitab Jaana mul rohkem tarbida küüslauku, ingverit ja sidrunit, samuti astelpaju marju. Need annavad palju vitamiine ja tugevdavad samuti immuunsüsteemi.

Esimesed kolm kuuluvad juba mu igapäevasesse menüüsse. Näis, kas neist mingit tulu tõuseb. Viimane nädal on olnud siiani enam-vähem OK, kui välja arvata kerge unisus.

Olen taaskord sel nädalal iga päev trenni teinud ja viie päevaga kogunes Tervise Paradiisi Spa&Sport spordiklubis 9 treeningtundi. Et ma ei ole just suurem asi venitaja, on see põhjustanud uue häda: mitmed kohad valutavad alatasa. Ärkvel olles on lihasvalu mõnus, kuid magades häirib. Puhkan nädalavahetusel ja ehk on esmaspäevaks asjad taas normis. Samuti tunnen omal nahal, kui oluline on trennijärgne venitamine.

Kehakaal on mul viimastel nädalatel jäänud toppama 89,5-90,5 kilogrammi vahele. See muutus ootamatult neljapäeval, mil vedasin end Maisquashi squash'i mängima. Pärast kahetunnist trenni näitas kaal koguni 88,2 kg. See on 13,3 vähem kui kolm kuud tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles