Innustab ainult õigesti püstitatud eesmärk

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõttetreener Helina (paremal) ja ajutreener Kerttu kohvikus oma iganädalasel kohtumisel, et toetada teineteise arengut ja valmistada ette seminare.
Mõttetreener Helina (paremal) ja ajutreener Kerttu kohvikus oma iganädalasel kohtumisel, et toetada teineteise arengut ja valmistada ette seminare. Foto: Anne-Mai Pällo

Peatselt saabuvad Pärnu keskraamatukogusse EduKool Praksise elutreenerid Kerttu Soans ja Helina Mägi, et teha koolitus pealkirjaga „Mõttetreeningu päev“.

Tegijate sõnade kohaselt on see mõeldud kõigile, kes soovivad alanud aastal oma eesmärgid üle vaadata ja neisse jõudu puhuda.

Kas see tähendab, et õpetate mõtlema? Tooge mõni näide.

Mägi: Eelkõige õpetame mõtlema nii, et inimene jõuaks jälile sellele, mida ta tegelikult tahab, sisemuses. Välismaailmast tulev informatsioon mõjutab meid kõiki, nii et paljud on kaotanud selles iseenese soovid ja tahtmised.

Soans: Teadlik mõtlemine teeb inimese julgeks ja julgus teeb vabaks. Mõistad, et sinu elu on tõesti sinu kätes. Käibefraasid nagu „nii ei tehta“ või „nii on kombeks“ kaotavad tähenduse. On ju, et elu loomine toimub kogu aeg, katkematult. Kui ma ei loo oma elu ise, teadlikult, loovad seda teised inimesed: ema ja isa, õpetajad, sõbrad, ühiskondlik arvamus, ka needsamad käibefraasid, mis kunagi on meisse istutatud ja mida me nagu mantrat endale ja oma lastele kordame. Et ma (või sa) ei ole piisavalt hea, et olen liiga vana või liiga noor, ülearu paks või lubamatult peenike. Et ma ei ole valmis tegelema sellega, millega tahan. Tänu teadlikele mõttetreeningutele julgen näiteks mina avalikult tunnistada, et armastan maalida, ja maalingi. Kuigi olen kirjanik ja ilmselgelt tuleb mul kirjutamine paremini välja kui maalimine. Vähemalt praegu. Inimene ei pea jääma „oma liistude juurde“, ta võib kogu elu õppida.

Kas tegu on mõne kindla koolkonna metoodikaga? Millistest elementidest see koosneb?

Mägi: Mõttetreeningud pärinevad USA õpetajalt Bob Proctorilt, kelle materjale me oma treeningutes kasutame. Metoodikast kõige lähem on ehk coaching. Minu kui koolitaja esmane ülesanne on esitada täpsustavaid eesmärgipäraseid küsimusi, mis ärgitaksid mõtlema, näitaksid inimesele, kus on peidus ebatäpsused, mis loovad tema teadvuses segadust ja takistavad edasiminekut.

Soans: Minu osa mõttetreeningutes on õpetada inimesi lõdvestuma. Teeme keskendumisharjutusi ja harjutusi, mida võib nimetada juhitud meditatsioonideks. Olen need harjutused loonud vastavalt seminaride teemale ja need sobivad kõigile: nii algajatele kui kogenud mediteerijatele. Olen meditatsiooniga tegelnud ligi 25 aastat, harjutustes kasutan ja põimin mitut tehnikat, kindlast koolkonnast siin rääkida ei saa.

Palju eneseabiraamatuid räägib sellestsamast - kuidas ellu viia unistusi, säästa raha ja vabaneda väsimusest -, ent natuke teises värvingus. Miks ja mida eelistada?

Mägi: Me ju kõik tahame paremini elada. Ja lootus seda saada paneb taas uut raamatut lugema või järjekordsele seminarile minema. Kõige efektiivsemaks tegelikku muutust loovaks enesearendamise vormiks pean sellist koolitust, kus kohtumised või treeningud toimuvad iga nädal. Enamik mõttetreeningute kursusi on vähemalt neljanädalased.

Järgmisena võiks tuua seminari, kus inimestel on võimalik oma unistustest ja mõtetest rääkida ja kuulda teisi rääkimas. Kui seminaris eneseväljendamise osa ei ole, pean seda pelgalt informatsiooni jagamiseks, kuid info omandamine ei taga muutust. See tähendab, et saame vaid taas ühe asja kohta öelda “ma tean”.

Enesearendamise teekonnal jõudsin arusaamisele, et me mitte ei mõtle oma eesmärke välja, vaid avastame need. Selleks tuleb vaigistada loogika, mida Kerttu meie seminaridel aitabki teha.

Soans: Igapäevases kiiruses on keeruline, peaaegu võimatu motiveerida ennast oma eesmärkidega mitu tundi järjest tegelema. „Mõttetreeningute päev“ annab selleks võimaluse. Meie kogemus ütleb, et pühendunud seltskond ja lõbusad harjutused viivad inimese oma tegelikele soovidele lähemale. Sest nii mõnigi kord teeme oma plaane kellestki teisest lähtudes. Paraku sellised eesmärgid ei inspireeri kaua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles