Kultuurkapitali tunnustust jagus Pärnumaalegi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Vallikäär on saanud tunnustust varemgi. Näiteks eelmise aasta lõpus valisid pärnakad uuendatud Vallikääru aasta teoks.
Pärnu Vallikäär on saanud tunnustust varemgi. Näiteks eelmise aasta lõpus valisid pärnakad uuendatud Vallikääru aasta teoks. Foto: Urmas Luik

Pärnus Endla teatris anti pühapäeval pidulikult üle Eesti kultuurkapitali aastaauhinnad, neist kaheksa 7000eurost peapreemiat ja hulgaliselt kultuuri- ja spordivaldkondade sihtkapitalide preemiaid.

Pärnumaalastele ja ühel või teisel moel Pärnumaaga seotud inimestele jagus kokku seitse preemiat.

Kultuurkapitali ühe peapreemia pälvis Are vallas Eavere külas sündinud helilooja Anti Marguste, kes tähistas möödunud aastal koos Pärnu linnaorkestriga oma 80. sünnipäeva.

Marguste sai preemia Eesti rahvamuusika traditsioone ja rahvuskultuurilisi väärtusi kandva loomingupärandi eest. Produktiivse helilooja arvukate teoste hulka kuulub nii suur- kui väikevorme, sümfooniaid ja koorilaule.

Kultuurkapitali tunnustuse leidis juba varemgi auhindadega pärjatud Pärnu Vallikääru renoveerimine.

Arhitektuuri sihtkapitali aastapreemia maastikuarhitektuuri valdkonnas sai OÜ Lootusprojekt Vallikääru pargi kujundamise eest. Pärnu linnavalitsust tunnustati järjepideva ja kvaliteetse tegevuse eest linnaparkide korrastamisel.

Maastikuarhitektuuri preemia nüüdisaegse linnapargi delikaatse lahenduse eest Vallikääru ajaloolises linnakindlustusvööndis said Kersti Lootus, Kiur Lootus, Siim Lootus, Katri Soonberg ja Heidi Viilop OÜ Lootusprojektist. Igaüks sai 640 eurot, linnavalitsuse auhind oli mitterahaline.

Pärnu inimesed hääletasid Vallikääru uuendamise mulluse aasta teo vääriliseks.

Audiovisuaalse kunsti sihtkapitali elutööpreemia pälvis Pärnus elav Jaak Elling kui tipptasemel helirežissöör ja muusikaline kujundaja Eesti filmides läbi aastakümnete. Auhinna suurus on 5600 eurot.

Ellingu helirežiiga mängufilmid on muu hulgas “Põrgupõhja uus Vanapagan”, “Arabella, mereröövli tütar”, “Laanetaguse suvi”, “Keskea rõõmud”, “Kallis härra Q”, ent need on vaid mõni näide. Tema osalusel valminud animatsioonidest on kindlasti tuttavad “Klaabu kosmoses”, “Kapsapea” triloogia, “Eine murul”.

Kehakultuuri ja spordi sihtkapitali elutööpreemia sai kauaaegne kergejõustikutreener Ando Palginõmm. Vanameistrit tunnustati Pärnu ja Eesti kergejõustikuelu edasiviija, tippsportlaste koolitaja ning kümnete kergejõustiklaste Eesti koondisesse ja maailma tasemele abistanud treenerina. Preemia suurus on 6000 eurot.

Palginõmme arvukate õpilaste hulka kuuluvad näiteks kettaheitja Gerd Kanter, odaviskaja Moonika Aava, jooksjad Martin Vihmann ja Henri Sool ning kõrgushüppaja Eleriin Haas. Ta on kergejõustikuklubi Altius üks asutajaid ja eestvedajaid.

Kehakultuuri ja spordi sihtkapitali 3000eurose preemia sai aastaid tugevalt oma teotahet Pärnumaa sporti panustanud võrkpallitreener Avo Keel. Seekordse auhinna pälvis ta Eesti meeste võrkpalli järjekordselt Euroopa meistrivõistlustele jõudmise eest.

Rahvakultuuri sihtkapitali aastapreemia pärimusmuusika õppe algatamise ja vedamise eest Kihnu saarel pälvis Mare Mätas. Ta on SA Kihnu Kultuuriruumi juhataja ja paljude kihnlaste ettevõtmiste algataja ja läbiviija. Auhinnaga kaasneb 3000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles