Aasta koorimuusika plaadi preemia tuli pärnakatele

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Kammerkoor.
Pärnu Kammerkoor. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Aasta koorimuusika plaadi tiitli sai Pärnu kammerkoori plaat Urmas Sisaski teostega “Te Deum” ja “12 laulu Püha Neitsi Maria auks”, dirigendiks Ave Sopp.

“Te Deumi” esitavad Pärnu kammerkoor, Pärnu linnaorkester ja solist Leonora Palu, “12 laulu Püha Neitsi Maria auks” solist on Aile Asszonyi.

Kammerkoori plaadi kujundas Indrek Aija.

Peale selle andis Eesti Rahvusringhäälingu esimees Margus Allikmaa koorile üle eriauhinna - kuus tundi salvestusaega Eesti Raadios.

Plaadistamata looming

Pärnu kammerkoor loodi 2001. aastal ja koor tähistas läinud aasta lõpus kümnendat sünnipäeva. Kümne aasta vältel juhtis koori dirigent Ave Sopp. “See on meie esimene plaat,” teatas Sopp.

Kõik sai alguse Urmas Sisaki teosest “Te Deum”, mille koor esitas 2006. aastal toimunud aastapäevakontserdil. Plaadi materjal on niisiis pikalt küpsenud.

“See Sisaski teos oli väga hea, vähe lauldud ja plaadistamata,” rääkis Sopp. “Tundus, et see väärib plaadiks kujundamist. Rääkisin heliloojale sellest mõttest ja küsisin, mis teos sobiks “Te Deumiga” ühel plaadil esitamiseks. Sisask pakkus kohe välja laulud Neitsi Maria auks.”

Sopp lisas, et peale Pärnu kammerkoori jäädvustamise soovis ta salvestada eesti muusikat ja mitte kõndida juba käidud radu. “Mul on hea meel, et see plaat on leidnud tunnustust erialaspetsialistide seas,” tähendas Sopp.

Dirigendi ütlust mööda ei olnud Sisaski lood sugugi lihtsad laulda. See on üks põhjus, miks need varjusurmas püsisid. Mariale pühendatud a cappella lauludel on väga nõudlik solistipartii.

“Küllap muutis töö selle ettevõtmise koorilegi armsaks. Salvestamine on igal juhul eneseületamine, see on oluliselt teistsugune protsess kui kontsert. See on halastamatu, aga kindlasti arendav ja huvitav kollektiivile,” mõtiskles Sopp.

“Te Deum” koos linnaorkestriga salvestati Pärnu kontserdimajas, Maria laulud aga Hansagümnaasiumi prooviruumides. Sopp jutustas, et koorisalvestust saab teha vaikses ja hea akustikaga saalis. Nii on võimalik Tallinnas Niguliste kirikus salvestada näiteks ainult öösiti.

Sopp lausus, et lõpetas oma tegevuse Pärnu kammerkoori juures selle plaadiga, sest töötab juba aastaid Tallinnas ja kaks korda nädalas Pärnusse proovi sõita oli liialt koormav.

Sopp on tegev Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuses toimetaja-produtsendina.

Uue hooga

Läinud hooajast kannab Pärnu kammerkoori hea käekäigu eest hoolt dirigent Elo Kesküla.

Koori sünnilugu oli järgmine: kümme aastat tagasi, 2001. aasta sügisel otsustasid kaks sõpruskollektiivi, segakoorid Mattone ja Ave Canto, pärast järjekordset edukat ühisprojekti leivad päriselt ühte kappi panna. Koostöös peitus edu võti ja kahest väiksest üksusest sai üks.

Asutajadirigendi Ave Soppi kõrval lisas koori ellu jõudumööda värve hääleseadja, koormeistri ning dirigendina Anne Uusna.

Läbi aastate on oma abikäe muusika õpetamisel koorile ulatanud Marko Lõhmus ja Tõiv Tiits.

Kammerkoor on veel nooruke, ent lauldud on väga eriilmelist muusikat Bachi “Jõuluoratooriumist” ja Eesti klassikast ABBA-meeste “Chessi” ning operetikavani, antud kontserte väikestes kirikutes ja võisteldud “Laululahingu” möllus.

Palju on tegeldud eesti rahvamuusika ja Urmas Sisaski loominguga. Rõõmu on toonud konkursid: 2008. aasta segakooride võistulaulmise A-kategooria esikoht, VII Pärnu rahvusvahelise koorifestivali rahvalaulukonkursi hõbediplom (2008), Barcelonas toimuva rahvalaulukonkursi “Europa and its songs” oma kategooria kõrgeim koht ja kuldmedal (2008).

Selle kevade üheks suuremaks verstapostiks koori tegemistes on Olav Ehala muusikali “Lumekuninganna” etendamine koos teiste kollektiividega festivalil “Muusikamoos”, osalemine Pärnu rahvusvahelisel koorifestivalil ja aasta lõpus sõit mõnele rahvusvahelisele konkursile.

Eesti kooriühingu 2011. aasta aastapreemiate nominentide seas oli nimetatud teinegi Pärnuga seotud ettevõtmine, mis küll preemiat ei pälvinud, ent tähelepanu siiski.

Aasta teona pakkusid koorijuhtide ja muusikaõpetajate Harjumaa ühendus, Heli Sepp ja Eesti kooriühingu koolikooride sektsioon välja tänavu suvel Pärnus toimunud rahvusvahelise noorte koorifestivali “Europa Cantat Junior 6”.


Urmas Sisask ”12 laulu Püha Neitsi Maria auks”,

 Pärnu kammerkoor, Pärnu linnaorkester, solist Leonora Palu (flööt), dirigent Ave Sopp.

ERR/Pärnu linnaorkester, 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles