Kopter tõi haige Kihnust Pärnusse

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile tõi lennusalga helikopter Kihnust Pärnu haiglasse haige naise.
Eile tõi lennusalga helikopter Kihnust Pärnu haiglasse haige naise. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Eile lõunal toimetas lennusalga helikopter Kihnu saarelt Pärnusse keskealise naise, kes haiglasse ravile jäeti.

Kopter on varemgi abivajajaid Kihnust haiglasse toonud, kuid tänavu oli see saare ja mandri vahel esimene meditsiinilend.

Üle külmalainega kinni kaanetanud mere toimub igapäevane Kihnu ja mandri vaheline ühendus praegu ainult lennukiga, mis sõidab saare ja Pärnu vahel kaks korda päevas.

Kihnu vallavanem Ingvar Saare ütles, et kiireloomuliste reiside jaoks tuleb saarerahvale appi helikopter, samuti võib kasutada Munalaiu sadamas seisvat hõljukit. „Hõljuk on siiski hädapärane liiklusvahend,“ tõdes vallavanem.

Jääteed pole saare ja mandri vahele sel talvel veel rajatud.

Maanteeameti Lääne regiooni direktori Enn Raadiku ütlust mööda võidakse jäätee soodsate ilmastikutingimuste püsimise korral avada parimal juhul selle nädala lõpul, kuid pigem siiski järgmise nädala esimestel päevadel.

Raadiku sõnade kohaselt on AS Pärnumaa Teede jääluure andmete järgi Munalaiu ja Kihnu vahel praegu jää paksus 28-34 sentimeetrit, mis on jäätrassi avamiseks igati sobiv, ent mandri ja saare vahel on kolm suurt pragu ning 150 meetri ulatuses on sobival trassilõigul ebatasast rüsijääd.

„Kõige laiem pragu on meetrine, teise prao laius on 40 sentimeetrit. Jäätee avamiseks on vaja üle pragude ehitada puust sillad,“ seletas Raadik.

Raadik lisas, et trassi märkimine mandri ja Kihnu vahele juba käib ja kui ei tule kõvemat tuult, mis võiks jääd liigutada, võidakse jäätee avada parimal juhul juba selle nädala lõpul. „Pigem kipun siiski arvama, et jäätee avatakse järgmise nädala esmaspäeval või teisipäeval,“ märkis Raadik.

Maanteeameti esindaja tuletas autojuhtidele meelde, et enne ametliku jäätee avamist ei tasu uljuritel merejääle sõitma minna, sest siis ei ole garantiid, et sõiduk läbi jää ei vaju. „Kurb näide, mis võib juhtuda, kui omapäi tegutseda, on Seljametsa karjäärist, kus läbi jää vajus kolm autot,“ lausus Raadik. „Kui jäätee on ametlik, võtab selle ohutuse eest vastutuse maanteeamet.“
 
Jääteel tohivad liikuda sõidukid, mille kogumass on kuni 2,5 tonni.

Möödunud aastal avati Munalaiu ja Kihnu vaheline jäätee 25. veebruaril ning see jäi avatuks 21. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles