Värske sihtasutuse veimevakk on kõhnuke

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla teater.
Endla teater. Foto: Ants Liigus

Eile asutatud Sihtasutusele Pärnu Teater annab kultuuriministeerium üle teatri  varad, Pärnu linn lisab 100 eurot ja ainsana panustab sihtasutusse Paikuse vald Reiu-Paikuse vabaõhulava näol.

Kultuuriministeerium, Paikuse vald ja Pärnu linn allkirjastasid Sihtasutuse Endla Teater asutamislepingu eile.

Lepiti kokku, et kultuuriministeerium annab sihtasutusele kolme järgneva kuu jooksul mitterahalise sissemaksena üle Pärnu linnas Keskväljak 1 asuva kinnistu, Pärnu linnas Kase 3 asuva kinnistu ning teatri vallasvara.

Paikuse vald annab sihtasutusele kolme järgneva kuu jooksul mitterahalise sissemaksena üle Paikuse vallas asuva hoonestamata Kase kinnistu. Paikuse vallavanema Kuno Erkmanni sõnade järgi on see kinnistu osa Reiu-Paikuse vabaõhulava territooriumist.

Pärnu linn annab sihtasutusele kolme järgneva kuu jooksul rahalise sissemaksena üle 100 eurot, teatas Pärnu linnavalitsuse pressiesindaja Maria Murakas-Ollo.

Lepinguga määrati sihtasutusele kuni viieliikmeline nõukogu, kuhu kuuluvad kultuuriministeeriumi kantsler Siim Sukles, Pärnu linnapea Toomas Kivimägi, Paikuse vallavanem Kuno Erkmann, Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi direktor Andres Laanemets ja rahandusministeeriumi eelarve talituse peaspetsialist Pärt-Eo Rannap.

Samuti määrati sihtasutusele kuni kolmeliikmeline juhatus ning kinnitati sihtasutuse põhikiri.

Sihtasutuse tegevuse toetamine riigieelarvest toimub edaspidi sarnaselt riigiasutusena tegutseva teatriga ja kooskõlas etendusasutuste seadusega. Riigipoolse toetuse kasutamiseks sõlmitakse toetuse sihtotstarbelise eraldamise leping.  

Peale riigi toetuse saab sihtasutus tulu piletimüügist, fondidest ja organisatsioonidest taotletud ja saadud lisavahenditest ja põhikirjaga lubatud majandustegevusest. Pärnu linn sihtasutuse asutajana ei planeeri aastatel 2012-2014 rahaliste kohustuste võtmist.

Sihtasutuse Endla Teater asutamise aruteludel on kaalutud Pärnu linna poolse osalusena minna sihtasutusse Uus 3 kinnistuga, mis võimaldaks teatril võtta kavasse kammerlikke ja intiimseid tubateatrilaadseid etendusi ja eksklusiivseid kontserte.

„Oleme jätkuvalt avatud vastava eelnõu esitamiseks Pärnu linnavolikogule, ent selleks on kaks eeldust: esiteks peab olema äriplaan, mis kinnitaks, et sealt saadavad tulud ületavad tegevuskulusid, ja teiseks peavad olema ära näidatud hoone kapitaalremondiks vajalike investeeringute katteallikad,“ kinnitas Pärnu linnapea Toomas Kivimägi.

Linnapea lisas, et teatri enda praegused tulud ei võimalda sellises mahus investeeringuid, samuti ei võimalda teatri rahaline seis katta olemasolevate tulude arvelt täiendavaid tegevuskulusid nimetatud maja kasutusele võtmisega.

Saja-aastane Endla teater on läbi aegade olnud ja on Pärnu kultuuritraditsioonide kandja ja linna kultuurielu üks olulisemaid märke.

Pärnu linnavalitsuse teatel annab linna osalemine sihtasutuse ühe asutajana võimaluse kaasata selle Pärnule olulise kultuuriasutuse tegevuse juhtimisse kohalik tasand, tihendada kogukonna sidet oma teatriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles