Pärnu Kalur Holding taotleb riigile VEB fondi eest trahvi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pärnu Kalur Holding AS esitas teisipäeval kohtule taotluse riigi trahvimiseks summas 32 000 eurot, sest riik ei ole praeguseni lahendanud VEB fondi nõuete küsimust.

Eelmisel nädalal esitas kohtule trahvitaotluse AS Saare Kalur, sest riik ei täida ettevõtte hinnangul kohtuotsust, mis nõudis VEB fondi nõuete hüvitamise küsimuse lahendamist mullu novembri alguseks.

Pärnu Kalur Holding ASi esindav vandeadvokaat Indrek Leppik ütles pressiteates, et riigikogus algatatud VEB fondi likvideerimise eelnõu pakub probleemile üksnes näilise lahenduse. "Tegu on sisuliselt JOKK-lahendusega, mis näeb ette VEB fondi likvideerimist ja selle vara jaotamist sertifikaadiomanike vahel," ütles Leppik. "VEB fond on oma aastaaruandes kinnitanud, et tal varad puuduvad."

Sertifikaadiomanikud saavad Leppiku sõnul nõuda riigi trahvimist kohtuotsuse sisulise täitmiseni.

Tallinna ringkonnakohus langetas 2010. aastal otsuse, et riik peab leidma lahenduse VEB fondi sertifikaatide reaalseks hüvitamiseks, kuid riik pole seda teinud. Jaanuari alguses trahvis Tallinna ringkonnakohus riiki 3200 euroga kohtuotsuse täitmata jätmise eest.

Eesti pangad teostasid aastatel 1991–1992 välisvaluutaarveldusi NSVLi välismajanduspanga (VEB panga) kaudu. Aastal 1992 blokeeriti Eesti pankade kontodele jäänud raha. Pankade päästmiseks tõsteti pankade bilanssidest riigikogu otsusega moodustatud riiklikku VEB fondi nende klientide nõuded, kellele tulid välislaekumised VEB panga kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles