Euroopa 112 päeval haritakse noori

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästenumbri 112 päeval haritakse noori elulistes situatsioonides.
Päästenumbri 112 päeval haritakse noori elulistes situatsioonides. Foto: Ants Liigus

Häirekeskus tähistab sel reedel, 10. veebruaril Pärnu noorte vabaajakeskuses Euroopa hädaabi numbri 112 aastapäeva ja üritusel “Aita end ja teisi abi saabumiseni” näidatakse noortele tõelist action’it, mida tihtilugu näeb vaid filmis.

Häirekeskuse kommunikatsioonijuhi Edvi Freibergi teatel algab peamiselt kuuendate ja seitsmendate klasside õpilastele mõeldud üritus sellega, et noortekeskuse ette tuuakse autovrakk, milles on näitlikult kinni liiklusõnnetusse sattunud.

“Järgneb reaalne hädaabikõne, mispeale tõttavad kohale kiirabi ja päästjad, kes lõikavad õnnetusse sattunud masinast välja ja osutavad esmaabi,” kirjeldas Freiberg.

Peale selle õpetavad politseinikud üritusel enesekaitset ootamatu rünnaku puhul. Punase Risti töötajad tutvustavad esmaabivõtteid ja annavad nõu, kuidas abistada alkoholi või narkootikume tarvitanud noort.

Samuti on Freibergi kinnitusel kohal päästeameti Lääne pommirühm pommirobotiga ja Aide autokool tutvustab turvavarustuse viimaseid trende.

“Üritusel mängitakse läbi elulisi situatsioone,” lubas kommunikatsioonijuht.

Häirekeskus kutsub kõiki lasteaedu ja koole üles valmistama lumest hädaabinumbrit 112, seda pildistama ja läkitama fotod häirekeskusele. Pildid pannakse üles suhtluskeskkonda Facebook häirekeskuse lehele.

Euroopa hädaabinumber 112 loodi Euroopa Nõukogu otsusega 29. juulil 1991. Sel laupäeval, 11. veebruaril tähistatakse kõigis ELi liikmesriikides hädaabinumbri 20. aastapäeva.

Eestis võeti hädaabinumber 112 kasutusele 1992. aastal. Esimestel aastatel sai Eestis hädaabinumbrile 112 helistada ainult mobiililt.

Kuigi hädaabinumbri loomisest möödub juba 20 aastat, näitas Eurobaromeetri 112-teemaline uuring, et kolm eurooplast neljast ei ole sellise numbri olemasolust informeeritud. Teadlikkuse tõstmiseks korraldatakse 11. veebruaril üle Euroopa 112-teemalisi üritusi, teatas häirekeskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles