Tulud ja kulud ajavad pea sassi

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuludeklaratsiooni täitmine toob kaasa palju küsimusi küll välismaal teenitud tulu või kohtutäituri nõude pärast, mõnikord tekitab segadust autokooli maks või lapse täisealiseks saamine.

Kõigile deklaratsiooni puudutavatele küsimustele võib vastuseid otsida maksu- ja tolliameti deklareerijaid abistavast foorumist, kust valiku pärimisi-selgitusi oma lugejate tarbeks välja noppisime.

Kas siis, kui laps oli aastas kümme kuud 17aastane ja kaks kuud 18, ei ole enam õigust tema pealt tulumaksu tagasi saada?

Vanemal ei ole õigust täiendavale maksuvabale tulule, kui laps on saanud 2011. aastal 18aastaseks.

Elan Eestis, aga töötan Soomes ja tulumaks makstakse Soomes. Kui deklareerin Soomes tasutava tulumaksu Eestis, kas on võimalust saada midagi tagasi Eestis? Näiteks laste ja enda koolituskulud, lapsi kasvab peres kolm, naine kodune kaheaastase lapsega.

Soomes tasutud tulumaksu Eestis ei tagastata. Kui teil ja abikaasal tulumaksu Eestis tasutud ei ole, ei ole seda võimalik ka tagastada.

Eeltäidetud deklaratsioonil pole eelmisel aastal saadud elatist. Mida peab nüüd tegema?

Alates 2011. aastast ei ole elatis saajale tulu ega kulu, elatist ei pea deklareerima.

Soovin osta uue korteri ja olemasolevat müüma hakata. Kui praeguse elukoha müük õnnestub alles paari aasta pärast, kas siis tuleb tulumaksu maksta?

Et maksuvabastus kohalduks, ei tohi elukohta müügiprotsessi kestel muul otstarbel kasutada.

Rendin eraisikule oma korterit ja saadud rahast tasun enda üürikorteri eest. Kas ma olen ikkagi saanud tulu ja pean üürisummalt tasuma tulumaksu?

Üüritulu on maksustatav tulu, sõltumata sellest, kuidas seda tulu kasutatakse.

Üürnik ei maksa üüri ega kommunaalmakseid. Kui ma saan mingi aja pärast raha kohtutäituri abil jupi kaupa kätte, kuidas peaksin seda tuludeklaratsioonis kajastama?

Üüritulu tuleb deklareerida maksustamisperioodil, millal see kohtutäiturilt laekub.

Kas vanemahüvitis läheb tulu alla? Mullu oli sissetulekuks ainult vanemahüvitis, samal ajal olen maksnud lasteaia kohatasu ja on teine laps, kelle pealt saaks tulumaksu tagasi. Kas lapsed oleks mõistlik lisada isa deklaratsiooni?

Jah, vanemahüvitis on tulu ja tuleb deklareerida. Laste lisamise peate isaga kokku leppima, sellisel juhul kustutate lapsed oma eeltäidetud deklaratsioonist ära. Kui olite aga 31. detsembri seisuga abielus, tehke ühine deklaratsioon.

Miks on abikaasadel mõttekam teha ühisdeklaratsioon?

Ühisdeklaratsiooni puhul liidetakse abikaasade tulud ja kulud. Kui üks pooltest ei saanud aasta jooksul üldse tulu, aga teine sai ja tasus tulumaksu, saab esimene teise arvelt kasutada üldist maksuvaba tulu 1728 eurot.

Ühisdeklaratsiooni alusel saaks selle näite põhjal tulumaksu tagasi 1728 x 21% = 362.88 eurot. Muidugi peab teine pool olema selles summas riigile maksnud tulumaksu. Kui näiteks on ta aasta jooksul tulumaksu maksnud vaid 200 eurot, võib saada tulumaksu tagasi ainult sama summa.

Kas ühisdeklaratsiooni tegemise taotluse peab igal aastal uuesti esitama?

Jah. Samuti peavad mõlemad abikaasad kinnitama, et soovivad teha ühise tuludeklaratsiooni.

Minu seaduslik abikaasa tahab minuga teha ühisdeklaratsiooni, kuid tal on kohtutäiturinõue peal. Palun selgitage asjade kulgu, kui temal on nõue ja minul ei ole, aga rahatagastus laekuks minu kontole.

Kui teete ühise deklaratsiooni, võtab kohtutäitur ära teie ühise tagastuse. Kui tagastatav tulumaks on 500 eurot, aga kohtutäituri nõue 300 eurot, siis vahe saate tagasi. Kui teete eraldi deklaratsiooni, siis kohtutäitur võtab ära ainult abikaasa tagastuse, seda muidugi nõude ulatuses.

Maksin ise autokooli eest, aga tööl ei käi. Kas saan tulumaksu tagasi? Kui ei, kas siis saab ema minu autokoolikulud deklareerida?

Koolituskulu saab deklareerida vaid selle tasunud inimene ise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles