Tootsi saab vabariigi aastapäevaks oma raamatu

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatu “Ameerika
Tootsi rabas” kaanepilt.
Raamatu “Ameerika Tootsi rabas” kaanepilt.

Eesti Vabariigi 91. aastapäevaks ja Tootsi briketitööstuse 70. aastapäevaks ilmub 224-leheküljeline dokumentaalteos “Ameerika Tootsi rabas”.


Raamat keskendub Pärnumaal paikneva Tootsi asula ja briketitööstuse ajaloole esimeste asukate saabumisest tänapäevani.



Teosest leiab põhjaliku ülevaate Tootsi briketitööstuse rajamisest, Teise maailmasõja sündmustest Tootsi ümbruskonnas ja palju muud. Raamatut illustreerib ligi 70 fotot tööstuse ja töölisasula minevikust.



Raamatu pealkiri on inspireeritud omaaegse Eesti välis- ja majandusministri Karl Selteri kõnest, mille too pidas valitsuse majandusdelegatsiooni külaskäigul Tootsi briketitööstusesse 1939. aasta suvel.



Tollal oli Tootsi kui ideaalmaailm, mis oli rajatud raskesti ligipääsetavas soos. Briketivabriku näol oli tegemist moodsaima turbatööstusega Euroopas, mida käisid külastamas välisriikide eksperdid.



“Oma iseloomult on kõik see töö nagu omaaegne metsikute alade asustamine ja sinna kultuuri viimine, nagu tähendati tabavalt – Ameerika Tootsi rabas ja metsas,” ütles Selter tööstuse rajamist iseloomustades.



Veebruaris möödub briketitootmise algusest Tootsis 70 aastat. Raamat “Ameerika Tootsi rabas” on omamoodi tagasivaade tööstuse ja töölisasula arengule möödunud aastakümnetel.



Raamatu autorid on Tootsi kauaaegne elanik Lev Suni ja Tootsist pärit, praegu Eesti Rahvusringhäälingu uuringukeskuse juhatajana töötav Raivo Suni.



“Põhjalikum huvi Tootsi mineviku vastu tekkis meil kümmekond aastat tagasi,” ütles raamatu üks autoreid Raivo Suni. “Kirjandusmuuseumis 1930ndate Pärnu Päevalehti sirvides silmasime olukirjeldusi rajatavast Tootsi turbatööstusest ja see köitis tähelepanu. Võtsime ette teemaga veidi põhjalikumalt tegelda.”



Aastatel 2000-2002 andsid Lev ja Raivo Suni välja trükist “Kodukant”. Koopiamasinal paljundatud kodulookirja ilmus ühtekokku 40 numbrit. See sisaldas noppeid ajakirjandusest ja haruldasi fotosid Tootsi minevikust.



“Ameerika Tootsi rabas” on trükitud Vali Pressi trükikojas Põltsamaal. Raamatu trükkimist toetas EAS kohaliku omaalgatuse programmi kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles