Iseseisvuspäeval annavad tooni noored

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa õpilased sammuvad 23. veebruaril rongkäigus Alevi kalmistult kesklinna Rüütli platsile.
Pärnumaa õpilased sammuvad 23. veebruaril rongkäigus Alevi kalmistult kesklinna Rüütli platsile. Foto: Ants Liigus

Eesti Vabariigi 94. aastapäevale pühendatud üritused jagunevad Pärnus kahele päevale ja sündmusi leiab igale maitsele. Maakonna suurimad sündmused toimuvad Toris ja Tahkurannas.

Eesti aastapäevale pühendatud üritused saavad Pärnus alguse neljapäeval, 23. veebruaril kell 15, kui Pärnu keskraamatukogus näidatakse Mark Soosaare filmi “Riigivanem”. Film hõlmab Eesti ajalugu aastatest 1874-1991. Seanss on tasuta.

Tund hiljem on Alevi kalmistul Vabadussõjas langenute ausamba juures tseremoonia, millel esindavad Pärnu linna volikogu esimees Vahur Mäe ja abilinnapea Meelis Kukk. Ausambale asetab pärja ka maavanem Andres Metsoja. Esindatud on Pärnumaa koolid ja Kaitseliit.

Pärast tseremooniat sammuvad koolid rongkäigus Alevi kalmistult Rüütli platsile, kus orienteeruvalt kell 17 loetakse ette iseseisvusmanifest. Eesti Vabariigi väljakuulutamise monumendi juures loeb manifesti ette Endla teatri näitleja Sepo Seeman.

Samal ajal saab eakate avahoolduskeskuses tasuta kuulata segakoor Endla kontserti “See on Eesti”.

Veel tund hiljem algab Endla teatri Küünis noortebändide konkurss “Bändomaania 2012”, millel võistlevad kümme ansamblit. Konkursi lõpus esineb külalisansambel Kosmikud.

Aastapäeva pidustused jätkuvad reede, 24. veebruari varahommikul, kui kell 7.31 heusatakse pidulikult lipp Rüütli platsil Eesti Vabariigi väljakuulutamise monumendi juures.

Pidu jätkub kell 14 Pärnu Vallikäärus “Jääfestivali” raames toimuva suure tasuta vabaõhukontserdiga, kus astuvad üles Tanel Padar ja Birgit Õigemeel koos üle-eestilise noorte sümfooniaorkestri kammerkoosseisu ja bändiga. Kaastegevad on Pärnumaa koorid. Kontserdil tulevad esitusele tuntud isamaalised laulud nii kooriseades kui ühislaulmisena.

Pärnumaal saavad vabariigi aastapäeva üritused alguse juba kolmapäeval. Nii on 22. veebruari õhtul Sindi seltsimajas pidulik kontsert. Antakse üle aunimetus “Sindi linna aastainimene 2011” ning kavaga “Mälestused” esinevad Koit Toome ja Jorma Puusaag.

Paikuse vallamajas on samal õhtul Eesti Vabariigi aastapäeva ball “Sinilindu otsides”.

Pärnumaa tähtsündmused leiavad aset neljapäeval ja reedel.

23. veebruari keskpäeval toimub mälestustseremoonia president Konstantin Pätsi sünnikohas Tahkurannas. Osalevad Uulu põhikooli õpilased, Tahkuranna algkooli deklamaatorid, Tahkuranna segakoor, valla esindajad jt.

24. veebruari keskpäeval leiab Tori Eesti sõjameeste mälestuskirikus aset pidulik jumalateenistus-kontsert, millel esinevad Eesti sõjameeste ühenduse Pärnu meeskoor ja Pärnu oikumeeniline naiskoor Ester. Pärnu Kaitseliidu maja eest väljub üritusele buss kell 11.

Reede varahommikul heisatakse Sindi raekoja torni pidulikult trikoloor. Esinevad Sindi gümnaasiumi õpilased. Ürituse järel suunduvad õpilased linna eri piirkondadesse aitama neid inimesi, kellel on riigilipp majale veel heiskamata.

Pidulik lipu heiskamine toimub varahommikul Pärnu-Jaagupi koolimuuseumi õuel. Õhtul kell 19 on mälestushetk kohaliku vabadussamba juures ja sellele järgneb pidulik kontsert-aktus spordikeskuses.

Kilingi-Nõmmes tähistatakse riigi aastapäeva kell 11.30 lipuväljakul. Õhtul on pidu linna klubis.

Eesti Vabariigi 94. aastapäeva tähistatakse veel mitmel pool Pärnumaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles