Pärnus avatakse Mati Hiisi loodusfotode näitus

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loodusfoto.
Loodusfoto. Foto: Mati Hiis

Teisipäeval, 28. veebruaril avatakse Pärnu uue kunsti muuseumis tunnustatud loodusfotograafi Mati Hiisi fotonäitus, mida saab vaadata 23. märtsini.

„Tihti möödume, märkamata seda, mis jääb meie jalge alla, rääkimata ümbrusesse jäävast. Kui palju on hetki, mis jäävadki ainult unistustesse, sest ainuõige hetk on läinud; valguse mäng ei kordu enam kunagi. Aega ei saa tagasi keerata, seda võib vaid ette aimata ...“ sõnas Mati Hiis näituse tutvustuses.

„Võrratuid vaateid võib vahel avastada mõnest pealtnäha ilmetust tihnikust; nagu ilmutusvannis, saab nähtamatu äkki nähtavaks. Jahiõnn ja reaktsioonikiirus mängivad lõpptulemuses väikest osa, leitud motiivi olen sageli taas külastanud, ette aimates õiget hetke ja õiget valgust,“ ütles Hiis.

„Sageli räägitakse hobide ja töö kattumise puhul õnnest. Tegelikkuses on see väär, sest kui sa ühte pead tegema, siis teist ei saa tegemata jätta ning ongi nokk kinni ja saba lahti ...“ rääkis fotograaf.

Eesti loodusfotograafide paremikku kuuluv Mati Hiis sai esimese fotoaparaadi Smena pärast esimese klassi lõpetamist 1955. Praegu pildistab ta digitaalse Canoniga ja töötab Õhtulehe fotokorrespondendina.

Hiisi esimesed auhinnad pärinevad fotovõistlustelt 1962, edaspidi on ta saanud hulgaliselt auhinnalisi kohti vabariiklikelt ja rahvusvahelistelt võistlustelt. Ta on valitud Eesti parimaks spordifotograafiks aastal 2003 ja 2007, parimaks loodusfotograafiks 2004.

Personaalnäitustega on Hiis esinenud Saksamaal, Soomes ja Eestis. Ta on paljude sporditeemaliste fotoalbumite kaasautor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles