Sakarthvelol* seisab ees oluline aasta

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruslan Abashidze.
Ruslan Abashidze. Foto: PP

Ruslan Abashidze, Sakarthvelo suursaadik Eestis

Sakarthvelo suursaadik Eestis Ruslan Abashidze käis Pärnus seoses oma kodumaad siin tutvustavate ettevõtmistega. Usutluselt Pärnu Postimehega läks ta kohtuma Pärnu linnapea Toomas Kivimägiga, muu hulgas jutuks Pärnu ja Bathumi vahel sidemete loomine.

Tundub, et Sakarthvelo pole uudistes eriti päevakorral. Isegi opositsioon näib olevat vaiksemaks jäänud. Mis toimub teie riigis?

Oleme tegelikult väga päevakorral, ehkki mitte tavalugejale. Me pole loobunud oma püüdlustest liituda Euro-Atlandi struktuuridega. Opositsioon on olemas, aga nende vorm on muutunud. Oleme palju õppinud ja teinud seda kiiresti. Nüüd oskame tuua protsessid tänavalt parlamendihoonesse. See aasta on Sakarthvelole ja igale tema elanikule väga oluline aasta: võtame vastu konstitutsiooni, mis on terves regioonis kõige kaugemale arendatud ja peab tagama kolme võimu vahelise tasakaalu. Midagi sellist pole varem tehtud, see on pretsedenditu.

Oktoobris toimuvad parlamendivalimised ja edaspidi ei asu parlament enam Thbilisis, vaid Khuthaisis. Loodan, et valimised muudavad poliitmaastikku ja parlamenti pääseb senisest rohkem erakondi.

Vanemad inimesed meenutavad omaaegseid bussireise Kaukaasiasse. Kuidas on praegu lood turismiga Eesti ja Sakarthvelo vahel?

Meie mõlema riigi inimestel on ilmne nostalgia vanade aegade järele, kui üksteisel tihedalt külas käidi. Mäletan, et omal ajal oli väga populaarne sõita mesinädalaid veetma Tallinna, see oli nõukogude mõistes meile ikkagi lääs.

Estonian Air alustab 8. aprillist otselende Tallinnast Thbilisisse neli korda nädalas! On turismifirmasid, mis korraldavad reise Sakarthvelosse, näiteks Kaleva Travel, aga praegu on rohkem ”metsikuid” turiste, kes tulevad maaga tutvuma omal käel. Sakarthvelo on turvaline riik, inimesed on väga külalislahked. Omal käel reisides on võimalusi ringi vaadata rohkem.

Sakarthvelo kaupa pole meie poodides siiski kuigi palju näha. On Boržommi mineraalvett, veine, aga nende puhul peab vaatama valmistajat …

Boržomm on kindlasti meie tuntud kaubamärk. Kuigi Sakarthvelo on sõlminud Euroopa Liiduga lepingu veinibrändide kohta, võib leida poest kuulsat Kindzmaraulit, mis maksab kaks ja pool eurot. See on toodetud Hispaanias, ärge ostke, sellel joogil pole mingit pistmist ehtsa Kindzmarauliga!

Meie tooted liiguvad küll aeglaselt, kuid järjepidevalt teie turgudele. Ühtlasi peame toidukauba puhul täitma ELi nõudeid, mis puudutavad kvaliteeti ja näiteks säilimisaega. Meie ainus rahvusrestoran Pärnus aitab samuti tutvustada Sakarthvelo toitu ja jooke.

Miks teie riigi kultuurikollektiivide esinemised piirduvad peamiselt Tallinnaga?

See on õige tähelepanek. Tahan töötada selle nimel, et võimalikult rohkem Eesti linnu saaks osa meie kultuurist. Muide, Pärnust pärit Teet Kask on praegu Thbilisi balleti koreograaf, ta on kasutanud Sven-Erkki Tüüri muusikat ja toimib tõhusa kultuurisaadikuna.

* Gruusiat peetakse venemaiguliseks riiginimeks, ehkki seda kasutavad Hiina, Jaapan, Lõuna-Korea. Nimekuju Georgia sarnaneb inglise keeles USA osariigiga. Eestlased võiksid kasutada Sakarthvelot, aga see on mugavuse ja maitse asi, rõhutab suursaadik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles