Presidendi kutse tunnustab enamat kui adressaate

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla teatri kostüümiõmbleja Ester Kasenurme (pildil) näputööd kannab presidendi vastuvõtul taimetargana tuntud Mercedes Merimaa, kelle punakaslillast kangast kleit alles hakkab kuju võtma.
Endla teatri kostüümiõmbleja Ester Kasenurme (pildil) näputööd kannab presidendi vastuvõtul taimetargana tuntud Mercedes Merimaa, kelle punakaslillast kangast kleit alles hakkab kuju võtma. Foto: Ants Liigus

Eesti iseseisvuspäeval Tartus Vanemuise teatri- ja kontserdimajas toimuvale president Toomas Hendrik Ilvese ja tema abikaasa Evelin Ilvese vastuvõtule palutud ligi 800 külalise hulgas on mitu Pärnumaal tuntud ettevõtlikku inimest.

Millest ja kellele nad kutset saades mõtlesid, kuidas tähtsündmuseks valmistuvad?

Mercedes Merimaa

Kolleegid rõõmustasid organisatsiooni MTÜ Pärnu Lahe Partnerluskogu tegevjuhile Mercedes Merimaale tulnud presidendi vastuvõtu kutse üle, sest see on enamat kui adressaadi enda tunnustamine.

Taimetargana tuntud Soomra küla naine Merimaa asus mõtlema, kuidas presidendi vastuvõtul Tartus väärikas välja näha. Punakaslilla kleidikanga valis ta koos Endla teatri kostüümide õmbleja Ester Kasenurmega. “Tema kogemus aitab mind seegi kord, olen kindel kogenud õmblejas, keda Estri kolleeg Ivi Smeljanski mulle soovitas,” mainib Merimaa.

Juuksed laseb kutsutu soengusse sättida Tartus, kui aastapäevaparaad on vaadatud.

Vastuvõtul Vanemuises saadab Merimaad ristipoeg Leho Pent, 21aastane noormees, kes on üheksalapselise pere seitsmes laps ja viimased kolm aastat Eesti parim tõstja, kes Londoni eelolümpial saavutas viienda koha. “Küllap jagub noorel suurmeistril vaprust ja väge ka tädi presidendi vastuvõtul saata,” muheleb Merimaa.

“Lähen presidendi vastuvõtule esimest korda, aga minu vanaema Linda Kesa koos oma mehe, Vabadussõjas käinud Voldemar Kesaga, kelle vaprust talukohaga pärjati, olid vabariigi aastapäeval palutud president Konstantin Pätsi vastuvõtule 1939. aastal Kadrioru lossi,” räägib lapselaps. “Vanaema oli Vana-Põltsamaal Võisiku asunduses taluperenaine ja olevat kaks nädalat enne pidulikku õhtusööki hakanud kodus käsitsi pesu pesema, et käed tööpargist valgeks saada.”

Riina Müürsepp

Pärnumaa kutsehariduskeskuse direktor Riina Müürsepp eelistab oma meistreid ja vastuvõtukleidi õmbleb talle kooli õmblemise eriala kutseõpetaja Maie Laik. Soengu teeb talle Pärnu juuksur Heli-Mall Kingi.

“Mul on suur au olla kutsutute hulgas,” tunnistab esimest korda presidendipaari vastuvõtul kätlev Müürsepp. “Esindan sellel vastuvõtul ühtlasi Pärnumaa kutsehariduskeskust. Vabariigi president on külastanud meie kooli kahel korral ja hinnanud kõrgelt meie keskuse arendamisel tehtud tööd. Leian, et kutse on kõrge tunnustus ja teeb käesoleva aasta riigi sünnipäeva mulle väga eriliseks.”

Vastuvõtule läheb Pärnumaa vapimärgi kavaler, Pärnu aasta naine 1998 ja tunnustatud koolijuht oma vanema tütre Jaanika Müürsepaga, kes töötab kultuuriministeeriumis arendus- ja personaliosakonna nõunikuna. “Ta on selle oma tublidusega igati ära teeninud,” kinnitab ema.

Annely Akkermann

Riigikogu liige ja endine Kihnu vallavanem Annely Akkermann on presidendi vastuvõtul käinud kolmel korral. Telekaamerate silma all on ta surunud nii Lennart Meri, Arnold Rüütli kui Toomas Hendrik Ilvese ja nende kaasade kätt. Tänavune on neljas üle-eestilise tähelepanuga etteaste, kuhu ta läheb abikaasa Viljo Vetikuga.

Akkermanni sõnutsi on teda palutud presidentide vastuvõtule kui nende Kihnu visiitide korraldajat ja kui ta töötas kodusaare vallamajas, oli enesestmõistetav kanda tavakohasel iseseisvuspäeva tippvastuvõtul Kihnu rahvarõivaid. Tänavu on teisiti.

“Kleit tuleb veebruarikuule kohane, juba pillub kevadine päike kuldseid kiiri hangedele ja jääle,” kirjeldab Akkermann presidendipaari vastuvõtul tähelepanu keskmesse sattuvat rõivastust. “Mulle väga meeldib: selline lihtne, lihtsalt ilus.”

Akkermanni kleidi kavandas ja õmbles noor moekunstnik Hanna Korsar, keda aitab tema ema Helle Korsar. “Nende esiema on ka Kihnust pärit, Türkide suguseltsist,” mainib tellija.

Juuksed sätib soengusse Akkermannile varemgi soenguid teinud Pärnu juuksur Heli-Mall Kingi. Meigi teeb täditütar Heli Lõbu.

Mart Undrest

Brüsselis Eesti Vabariigi alalises esinduses Euroopa Liidu juures kalandusatašeena töötanud Mart Undrest on saarlane, kes kodumaale naasnuna juhib kalapüügiühistut ja on pärnumaalastele teada selle tegevjuhina. Läinud märtsis avas Eesti kalapüügiühistu Audru vallas Lemmetsa külas riigi suurima ja Baltimaade moodsaima külmhoone, kus ööpäevaga võib külmutada 200 tonni ja ladustada 3000 tonni kilu ja räime.

Presidendi vastuvõtule on Undrest kutsutud esimest korda, tähtsündmusele läheb ta elukaaslase Triin Saarlaidiga. Noored vanemad usaldavad peo ajaks oma neljakuuse beebi Tartus vanaema hoolde.

Krista Assi

Perefirmana 1994. aastal tootmist alustanud ja ainsa tunnustatud maheleivatootjana riigis tuntud OÜ Vändra Leiva juhataja-omanik Krista Assi ütleb, et presidendi vastuvõtule läheb ta esimest korda, kuid on riigipeaga kohtunud varemgi.

President külastas oma Pärnumaa visiidi ajal Vändra Leiba, sai kohapeal ülevaate mahetoodetele keskendunud ettevõttest ja suvel oli selle juhataja palutud Ärma tallu arutelule Eesti toidu kui tervisliku toidu üle.

Riikliku tähtsusega ja enda elus erakordse sündmuse eel ei pidanud Assi ennast kleidimurega vaevama, sest ürituse vääriline rõivas oli tal riidekapis olemas, ja soenguaja pani ta kinni Pärnus Vanalinna ilusalongis juuksur Ilona Ristimetsa juures.

Presidendipaari kätleb Krista Assi oma noorema poja, 21aastase Silver Assiga, kes jätkab õpinguid maaülikoolis ja võtab vanematelt üle Raesmiku talu karjakasvatust.

“Meil on 20 aastat taas iseseisvust olnud, aga vaadates telerist kaadreid president Pätsi ajast, tema vastuvõttudest, mõtlen, et kuigi 50 aastat on vahepealt kadunud, on ühel miljonirahval olnud nii palju tahet, väärikust ja enesekindlust, et jääda püsima,” arutleb Krista Assi, kes on pühendunud Eesti toidule ja toodangule, millel on õigus kanda kvaliteedi- ja päritolumärki “Pärituult Pärnumaalt”.

Maiu Saare

Männituka talu perenaine, MTÜ Paikuse Naisteühing Martade juhatuse liige ja Paikuse vapimärgi kavaler Maiu Saare võtab kutset kui tunnustust nii Martadele kui taluperemees Margus Saarele, kellega 21 aastat on Männitukat arendatud.

“Tööd tuleb teha siis, kui tööd on,” kostab perenaine ja lisab, et 24. veebruari on ta teinud iseendaga toimetamise päevaks. Tartu sõidu ajal asendab teda ja peremeest piimakarja kasvatavas talus vanem tütar.

Vastuvõtule kutsumise varjust aimub kevadkuine kohtumine president Ilvesega Seljametsa külamajas, kus vestlusringis osalejate tarvis oli laud kaetud Männituka talu mahetoiduga. Valikus olid kohupiimakook, jogurt, ahju- ja munajuust ja jutt riigipeaga ringleski kohaliku toidu väärtustamise ümber.

Vastuvõtul kannab Maiu Saare kohaliku õmbleja Jana Talu õmmeldud musta veinipunase kaunistusega kleiti ja soengu teeb talle Pärnu juuksur Kersti Osula. Presidendipaari kätleb ta koos abikaasa Margus Saarega.

Peter Hunt

Vooditekstiilide tootmise kuningas, rahvusvahelise mainega ettevõtja, Valgetähe IV klassi teenetemärgi kavaler, AS Wendre omanik Peter Hunt astub vastuvõtu punasel vaibal presidendipaari ette teist korda ja seda Tartus.

Tartus toimus Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud vastuvõtt 2010. aastal.

Läinud aastal Tallinnas korraldatud vastuvõtule oli Peter Hundile samuti kutse, kuid ta oli sel ajal välismaal. Alanud aastal on teda avalikkuses tunnustatud kui riigi ajaloo suurimat eraannetajat, sest Wendre kingib beebidele poole miljoni euro eest tekke-patju.

“Tartusse lähen hea meelega, selle päeva teeb mulle eriliseks see, et on vabariigi sünnipäev ja toimub presidendi vastuvõtt, millele lähen koos abikaasa Giselaga,” räägib Peter Hunt, Rootsi-Eesti päritolu ärimees, kes Wendre juhina on ainuüksi Pärnumaale loonud üle 800 töökoha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles