Jaak Sulg eelistab tagaplaanile jääda

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Sulg annab oma firmaga Viljandi Metall tööd 300 inimesele.
Jaak Sulg annab oma firmaga Viljandi Metall tööd 300 inimesele. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi Metalli üks omanikest Jaak Sulg tunnistab, et on oravana 20 aastat rattas keerelnud, mõtleb mõnikord rihma lõdvemaks laskmisele, aga tunneb, et vastutus ei luba.

Autasustatuna olevat Jaak Sulel küll ühest küljest hea meel, aga teisalt tegevat kiitmine teda alati kohmetuks.

“Olen küll Sulg, mis tähendaks ju lendamist, aga ütleme siis, et mitte eriti silmapaistvalt või kõrgelt,” selgitab mees naljaga pooleks. “Mõtlen, et kiitmist väärivad ju paljud, aga kiitus ei leia neid üles. Kuidas mind leiti, ei tea.”

1968. aastal Pärnu Koidula kooli lõpetanud Sulg suunati TPI ehitajadiplomi saamise järel tööle Viljandi KEKi. Vahepeal oli ta Karjalas, siis töötas Viljandi agraar-tööstuskoondises, oli Viljandi rajooni täitevkomitee aseesimees ja kui Eesti taas iseseisvus ning omavalitsusreform läbi sai, asutas KEKi tootmisbaasil firma nimega Viljandi Metall. Kus on nii üks omanikest kui tegevjuht tänini.

Järgmine põlv võiks tooli üle võtta

“Oleme Eesti kapitalil ettevõte, Viljandi oludes üsna märgatav,” kinnitab Jaak Sulg. “Alustasime 50–60 inimesega, nüüd on meil tootmisüksused ka Harju- ja Jõgevamaal ning Soomes, töölisi 300 ja Viljandis võib meid üksikisiku tulumaksuga kohaliku eelarve oluliseks täitjaks pidada.”

Jaak Sulg on 20 aastat firmat arendades end aeg-ajalt tabanud mõttelt, et võiks hakata tööd kergemalt võtma. Kunagi tuleb ju amet nagunii üle anda. “Aga siis tunnen vastutust oma 300 töötaja ees ja raban edasi. Unistus on anda firma oma lastele edasi, mõtlen sellele tõsiselt,” rääkis ta.

Oma noorusaega tagasi vaadates tunnistab Jaak Sulg, et Koidula kool, kus ta olnud keskmine või alla selle õppur, oli ikka tugev kool. “Olla seal keskmine tähendas Eesti tasemele olemist kõvema kui keskmisena,” arvab ta. “Koolis saime korraliku organiseerimiskogemuse, mida ettevõtte juhina veel nüüdki tunnustan.”

Jaak meenutab, et õde Külli ja tema olid juba kooli ajal suured organiseerijad. Sulgede peres on aga veel kaks õde, vanim lastest Kersti ja vanuselt Külli ning Jaagu vahele jääv Anu, ja nemad olid hõbemedaliga lõpetades edukad õppurid.

Külli on väga visa

Kui enda autasu kohta ütleb Jaak Sulg, et kiitmine talle eriti hästi ei istu, siis õe kohta pole Jaak tunnustussõnadega kitsi.

“Külli on väga visa: võttis Peterburi Jaani kiriku endale südameasjaks ja muudkui läheb seda teed edasi. Tal jagub uskumatult palju visadust suure Vene riigiga asju ajada ja ta saab need klaariks,” on Jaak Sulg kindel.

“See, mida ta seal mitmes valdkonnas teeb, on tähtis Eesti riigile ja kõigile eestlastele. Väga tore, et Külli tööd hinnatakse. Mul on tema üle tõeliselt hea meel,” kinnitab vend.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles