Maavanemad sõlmivad Soomaa paremaks planeerimiseks kokkuleppe

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomaa.
Soomaa. Foto: Ants Liigus

Homme kirjutatakse Viljandimaal Kõpus alla laiapõhjaline kokkulepe Soomaa teemaplaneeringu koostamiseks. Planeeringu algatasid ja selle lähteseisukohad kinnitasid Viljandi ja Pärnu maavanem.

Pärnu ja Viljandi maavalitsuse koostöös valmiva teemaplaneeringuga täpsustatakse ja kaasajastatakse vastavaid maakonnaplaneeringuid Soomaa rahvuspargi ja seda ümbritseva mõjuala osas.

„Meeldiv on tõdeda, et Soomaa saab päris oma teemaplaneeringu. Tegemist on ju Viljandimaa ja kogu Eesti mõistes väga omanäolise piirkonnaga, kus elamine ja tegutsemine on tihtipeale üsna keerukas,“ ütles Viljandi maavanem Lembit Kruuse.

Soomaa teemaplaneeringu koostamiseks sõlmitakse ühtlasi koostöökokkulepe, mille osapoolteks on peale Viljandi ja Pärnu maavalitsuse planeeringuala kohalikud omavalitsused, keskkonnaamet, Rohelise Jõemaa koostöökogu ja RMK. Koostöökokkuleppe pidulik allakirjutamine on kavas homme Viljandimaal Kõpu mõisas.

Teemaplaneeringu ala on Soomaa rahvuspark koos ümbritseva mõjualaga, mille määratlemise aluseks võeti PAN pargi ala. Planeeringuala hõlmab Viljandimaal Suure-Jaani, Kõpu ja Pärsti valda ning Pärnumaal Paikuse, Surju, Saarde, Tori ja Vändra valda ning Sindi linna.

Teemaplaneeringu eesmärk on soodustada inimeste elu- ja majandustegevust Soomaa piirkonnas – Soomaa piirkonna asustuse ja traditsioonilise elulaadi hoidmine; kohalike elanike sotsiaalsete tagatiste säilimine, kavandamine või parendamine ning kohalikele ettevõtjatele majandustegevuse arendamiseks vajalike eelduse loomine.

Samuti on planeeringu eesmärkide hulgas Soomaa piirkonna ruumilise arengu põhimõtete ja prioriteetide täpsustamine; maa- ja veealade kasutamistingimuste määratlemine; olulisemate sotsiaalse ja tehnilise taristu objektide asukoha määramine; loodus- ja kultuurilise keskkonna väärtuste säilimine jm. Olulisel kohal on jõgede üleujutusaladega seonduv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles