Seemned kipuvad mulda

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bauhofi aiaosakonna müüja Kadi Kuru tõdes, et ostjad tunnevad huvi eelkõige söödavate viljadega taimede seemnete vastu.
Bauhofi aiaosakonna müüja Kadi Kuru tõdes, et ostjad tunnevad huvi eelkõige söödavate viljadega taimede seemnete vastu. Foto: Ants Liigus

Ehkki õues laiutavad veel lumehanged, on viimane aeg alustada potipõllundusega. Oma kurgi ja tomati kasvatamiseks ei lähe vaja peenralappi, sest seda annab edukalt teha aknalaualgi.

Märtsi esimestel nädalatel tuleb mulda pista pikka kasvuperioodi vajavate taimede seemned, neist levinumad on lobeelia ja petuunia ning paprika ja tomat, rääkis Bauhofi Pärnu kaupluse aiaosakonna müüja Kadi Kuru.

Kasvuhooneomanikel on tomatikasvatus ilmselt selge kui vesi, kuid iga aastaga lisandub müügilettidele uusi tomatisorte, mis sobivad kasvatamiseks nii rõdukastis, toas aknalaual kui avamaal.

Õue sobivate tomatite sorte on algajal mõistlik otsida Eesti omade seast, mis on aretatud just madalamatel temperatuuridel toimetulemiseks, näiteks “Terma”. Saagikas toa- ja õuetomatiks loetakse samuti “Vilmat”.

Toas või rõdul saab kasvatada spetsiaalselt selleks tarbeks aretatud potitomateid, mis on väikesekasvulised ja suvel justkui viljadega ülekülvatud.

“Toas võib proovida kasvatada eelkõige kirsstomateid, õueski kasvavad need hästi,” soovitas Kuru. “Väljas peenral jahedas kasvamine muudab nende maitse paremaks.”

Kurkigi annab edukalt aknalaual kasvatada. Toas kasvatamiseks tasub valida isetolmlevad sordid. “Toas võib proovida sorte “Saladin” ja “Telegraph Improved”,” sõnas Kuru. “Kurgile sobib hästi selline aknalaud, mille all on radiaator. Kurk tahab kasvada, jalad soojas.”

Maitseroheline

Maitseroheline kasvab aknalaual küll aasta läbi, kuid talvisel pimedal ajal kipuvad taimed kiduraks jääma. Märtsis saab aga maitsetaimede külvamise julgesti ette võtta.

Kõige lihtsam on kasvatada salatkressi, isegi mulda pole selleks vaja, sest seemned võib külvata taldrikule niiskele salvrätile.

Edukalt kasvavad aknalaual basiilik ja rukola. Muidu nii kannatamatu loomuga lastega oleks hea kasvatada nimelt rukolat, sest rohelised taimekesed ajavad alla nädalaga ninad mullast välja.

Aknalaual kasvatamiseks kõlbavad samuti põõsastill, basiilik, salat, petersell, tüümian ja majoraan. Herneidki võib kasvatada võrsete söömiseks ja unustada ei tasu ülilihtsalt ajatatavat sibulat.

Muldade valik kauplustes aasta-aastalt aina laieneb. Võimalusel tasub seemnete külvamiseks eelistada spetsiaalseid külvi- ja pikeerimismuldi. Need on kerged ja peenema tekstuuriga, tänu sellele on seemnel lihtsam tärgata ning neis on pisikeste taimede arenguks vajalik väetiski sees.

Hoidke muld niiske

Loomulikult võib kasutada tavalist kasvuturvast või musta mulda, kuid sel puhul oleks hea mulda segada vermikuliiti, mis aitab niiskust hoida. Vermikuliit sobib samuti külvide katmiseks.

Niiskustaset aitavad ühtlasena hoida minikasvuhooned. Nende poole tasub kiigata eriti neil rohenäppudel, kel muidu kastmine ununema kipub. On ju läbikuivamine üks põhjusi, miks külv ebaõnnestub.

Kui minikasvuhoone ost ebamõistlik tundub, võib külvikasti katta niiskust ja sooja hoidva kilega ja sellesse mõne õhutusaugu torgata.

Kui taimed ei tärka, võib põhjus olla selleski, et seemnetele sai liiga palju mulda pandud. Kindlasti tuleb jälgida juhiseid pakil. Osa seemneid ei kaeta üldse mullaga, näiteks petuunia ja lobeelia, mis valguse käes idanevad. Üldine reegel on, et mida väiksem seeme, seda vähem mulda peale.

Taimekasvataja elu teevad mugavamaks turbatabletid. Neid on hea valida säärastele taimedele, mis ei talu ümberistutamist, näiteks paprika ja kurk.

Alanud kuul võib seemneid juba kasvuhoonessegi külvata, kui maapind on mõne sentimeetri jagu sulanud. “Kütteta kasvuhoonesse võib märtsis külvata redist ja salatit ja neile tuleks kahekordne katteloor peale panna,” soovitas Kuru.


Külvake märtsis

Paprika
Tomat
Baklažaan
Virkliisu
Viltleht
Petuunia
Võõrasema
Lobeelia
Füüsal
Kuumaasikas

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles