Vabatahtlikud toovad Räämale värskust

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pierre-Marie Brianceau’l ja Katerina Petreskal tuleb vabatahtlikena Pärnu Nooruse majas nii plakateid üles riputada kui projekte vormistada.
Pierre-Marie Brianceau’l ja Katerina Petreskal tuleb vabatahtlikena Pärnu Nooruse majas nii plakateid üles riputada kui projekte vormistada. Foto: Urmas Luik

Pärnu Nooruse majas tegutsevad juba kolmandat aastat Euroopa vabatahtlikud, kes püüavad kohaliku kultuurielu oma ideedega põnevamaks muuta.

Kahel eelneval aastal töötasid Nooruse majas noored Prantsusmaalt, tänavu Prantsusmaalt ja Makedooniast.

Makedoonlanna Katerina Petreska ja prantslane Pierre-Marie Brianceau jõudsid Pärnusse kuu aega tagasi kärekülmal veebruaripäeval. “Tahtsin tutvuda just mõne põhjapoolse Euroopa riigiga,” väitis Katerina, kel teenistusse asumisel oli valida Eesti, Rumeenia ja Kreeka vahel. “Ma ei tundnud eriti seda Euroopa osa ning Eesti tundus mulle küllalt eksootiline ja huvitav riik.”

Vastlakuklid ja kelgusõit

Katerina tegi vabatahtlikku tööd oma kodumaalgi, osaledes noorteorganisatsioonide tegevuses ja olles mentor kodulinna ökoloogiaprojektis. “Mulle meeldib inimesi aidata ja midagi positiivset luua, eriti sobib mulle töö noortega,” rääkis neiu, kes tulevikus sooviks ise mõne organisatsiooni luua.

Kodumaal rahvusvahelist äri õppinud Pierre-Marie tahtis vabatahtlike teenistuses (European Volunteer Service) end proovile panna, et tutvuda uute inimestega ja leida huvitavaid kontakte. “Soovin tulevikus töötada Euroopa ühisprojektide kallal ning praegused kogemused tulevad kindlasti kasuks,” pidas noormees Eestis töötamist oluliseks. “Tahaksin suvel koos teiste vabatahtlikega siin midagi organiseerida. Selline töö aitab harjutada koostööd ja probleemidele lahenduste leidmist.”

Pärnus elatud kuu jooksul on noored jõudnud osaleda jääfestivalil, aidanud festivaliks valmistuda teatristuudiol, veidi Eestis reisinud ja läbinud Viljandis vabatahtlike koolitusseminari.

Pierre abistab Nooruse maja prantsuse keele õppijaid ja soovib huvilistele klubiõhtute vormis hakata tutvustama hiina keelt ja kultuuri. Äsja alustasid mõlemad vabatahtlikud eesti keele õpinguid.

Vabal ajal armastab Katerina linnas jalutada, poodides käia ja lugeda, Pierre otsib kohta, kus saaks käia võrkpalli mängimas. Samuti peab prantslane ingliskeelset blogi fromparnuwithlove.blogspot.com, kuhu kirjutab põhjalikke ja paljude fotodega illustreeritud tekste Eesti kohta, aga ka värvikaid juhtumisi oma Pärnu elust, olgu siis tudengipäevadel kelgutamisest, vastlakuklite söömisest või esimest korda üle Pärnu jõe jää jalutamisest.

Pierre’iga lähemalt tutvuda saab Prantsusmaale pühendatud teemapäeval 24. märtsil, Katerina korraldab Makedooniat tutvustava päeva 14. aprillil.

“Haritud tublid inimesed,” kiitis Nooruse maja juhataja Uudo Laane noori. “Nad tegelevad paljude jooksvate tööde ja ülesannetega: aitavad rahvusvahelisi projekte vormistada, kuulutusi ja reklaame kujundada. Eesmärgiks on noorte värskete ideede kasutamine, et koostöös Nooruse majale mingi lisaväärtus sünniks.”

Tragid eurooplased

Eestis elatud nappide nädalatega on mõlemad vabatahtlikud leidnud sõpru ja üritanud õppida jää peal käima. Meie omast soojema kliima ja avatuma käitumiskultuuriga riikidest pärit Katerina ja Pierre leiavad, et kuigi eestlased näiteks tänaval tervitades ei kallista-musita ja tunduvad tõrjuvad, osutuvad nad lähemal tutvumisel sõbralikeks ja hoolivateks inimesteks.

Katerinat liigutas tugevasti vabatahtlikele näidatud film Eesti laulvast revolutsioonist. “Olukord oli väga hull, aga teie inimesed tulid kokku ja laulsid,” rääkis neiu vaimustusega. “Mulle tundub, et Eestis on vaba ja harmooniline atmosfäär, siin pole liiga palju autosid ega sebimist, inimesed tunduvad rahulikud ja rahulolevad,” lisas ta.

Noored jäävad Eestisse septembri lõpuni, Laane aga otsib juba järgmisi vabatahtlikke, kes Nooruse majja uut energiat tooksid. “Mulle tuleb iga päev Euroopa andmebaasi kaudu mitu sooviavaldust,” märkis Laane, kel vabatahtlikke on valida paljude hulgast. “Mul pole eelistust, kust riigist noored tulevad, hindan pigem isikuomadusi, eeldan loomingulist mõtlemist ja initsiatiivikust.”

 

Uudo Laane, Nooruse maja juhataja:

“Mul pole eelistust, kust riigist noored tulevad, hindan pigem isikuomadusi, eeldan loomingulist mõtlemist ja initsiatiivikust.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles