Kaitseliit arendas oma liikmete esmaabialaseid teadmisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Missioonikogemusega sõjakoledusi näinud nooruke koolitaja Riho Runnel näitamas, kuidas rõhksidet teha.
Missioonikogemusega sõjakoledusi näinud nooruke koolitaja Riho Runnel näitamas, kuidas rõhksidet teha. Foto: Koit Künnapuu

Laupäeva varahommikul, kui suur osa linnast alles magas ja usinad kalamehed jõejääd katvasse uttu kadusid, algas suurem sagimine Raba tänaval Kaitseliidu lasketiirus.

Kohale oli tulnud nii kaitseliitlasi kui naiskodukaitsjaid ja kodutütreid. Algamas oli sõduri baaskursuse raames toimuv esmaabialane koolituspäev.

Ahtakene õppeklass oli sõna otses mõttes pilgeni täis ja istekohtade tagamiseks toodi pingid isegi saunaruumist. Sellisest osavõtjate arvukusest oli veidi üllatunud ka koolitaja Riho Runnel.

Päeva esimene teema oli hügieen ja selle olulisus nii igapäevaelus kui õppustel metsas. Kes veel ei teadnud, sel sai selgemaks, et hügieenile tähelepanu pööramisest sõltub tihtipeale meie üldine hea enesetunne ja hügieenireeglitest kinnipidamine aitab vältida haigestumist.

Edasi läks päev traumade, verejooksude ja haavade esmaabiga. Peale teoreetiliste teadmiste omandamise tuli kõigil oma paarilisele teha peaside ning jäsemele rõhkside.

On ju teada-tuntud tõde, et alati pole sidemerulli käepärast, seetõttu harjutati sidumist rätikutega. Kuna vormikandjad võivad kokku puutuda lõhkekehade plahvatuste ja selle tagajärjel tekkinud raskete traumadega, kus kaotatakse jäse, harjutati žguti paigaldamist.

Pärast lühkest lõunat jätkus päev teemadega "temperatuurikahjustused", "mürgistused", "elustamine" ja "luumurrud". Lähtuvalt Kaitseliidu vajadustest oli ühe teemana taktikaline lahingkannatanu käsitlemine.

Kui teooria oli läbi töötatud, suunduti jälle muidu laskmiseks kasutatavasse püstolitiiru ning osalejad jagati kolme gruppi, et läbi viia praktilisi harjutusi. Kõigil tuli läbi teha elustamine, kannatanu stabiilsesse küliliasendisse panemine, magamisalusega lahastamine ja esmane evakuatsioon.

Kui kõige sellega valmis saadi, oli õhtupimedus juba akna taha hiilinud. Naiskodukaitsjad ja kodutütred suundusid oma kodudesse seedima õpituid oskusi, sest järgmisel päeval ootas neid ees praktiliste harjutuste päev esmaabis. Naised ja tüdrukud valmistuvad aprillis toimuvaks vabariiklikuks esmaabi erialavõistluseks.

Pühapäeva hommikul kogunes Kaitseliidu naispool Tallinna maantee Kaitseliidu eriorganisatsoonide majas, et eelmisel päeval õpitu veel vilumuseni lihvida. Liitusid ka Läänemaa naised ja tüdrukud. Harjutati sidumisviise ja lahendati situatsioonülesandeid, et võistluseks valmis olla. Ja mis peamine, õpiti ikka selleks, et elus ette tulevateks ootamatusteks nii moraalselt kui füüsiliselt valmis olla ja anda oskuslikult abi seal, kus seda vajatakse kiirabi saabumiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles