Mustlasnaiste uskumatud sekeldused Pärnus

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arestimajas peeti mustlastele loeng teemal, mida nad tohivad Pärnus teha ja mida ei tohi.
Arestimajas peeti mustlastele loeng teemal, mida nad tohivad Pärnus teha ja mida ei tohi. Foto: Ants Liigus

Eesti suuremates linnades roose pakkuvad roma’d on jõudnud Pärnussegi. Ent siin ei võetud neid just sõbralikult vastu. Vaevalt jõudsid nad eile hommikul mõne õie raha vastu vahetada, kui nad juba politseibussi pakiti ja arestimajja toimetati.

“Politseile tuli väljakutse, et mustlased pakuvad lilli mingil põhjusel, patrull läks ja pidas nad kinni,” andis Pärnu politseijaoskonna patrullteenistuse vanem Imre Veber sündmuste käigust ülevaate.

Arestimajas veetsid kolm dokumentide põhjal Rumeenia kodanikust naist ligikaudu tunni. Oodates, sellal kui kohale kutsutud piirivalvepatrull nende dokumentide õigsust kontrollis. Pärast seda sooviti mustlasnaistele head päeva ja lasti nad vabadusse.

Veberi selgitusel ei olnud politseil alust naisi kauem kinni hoida. Ei olnud ju keegi teinud avaldust selle kohta, et sai konkreetselt nende kolme mustlase tegevuse tõttu kannatada. Samuti ei fikseerinud politsei müüki, mille tarvis pidanuks naistel olema müügiluba.

Ja ometi, nagu Veber kinnitas, selgitati mustlastele arestimajas kauplemisnõudeid ja tehti põhjalikult selgeks, mida nad tohivad Pärnus teha ja mida mitte. Teisisõnu: politsei edastas rändrahva esindajatele jõuliselt ja veenvalt sõnumi, et neil hoitakse Pärnus silma peal.

Võib uskuda, et jutu sisu jõudis naistele kohale. Igatahes suundusid nad pärast arestimajast vabanemist linnavalitsusse müügiluba taotlema. Paraku ei sujunud sealgi kõik õlitatult.

Et politseiametnik oli eksikombel kirjutanud paberilehele, et linnavalitsus asub Suur-Sepa 14, saadeti mustlasnaised, kes ei osanud end korralikult arusaadavaks teha eesti ega vene keeles, linnavalitsuse valvelauast esmalt nimetatud aadressil asuvasse perearstikeskusesse.

Kui püüdlikud, aga juba pisut pahurad mustlasnaised jõudsid lõpuks linnavalitsusse, mille aadressiks Suur-Sepa 16, oli ametnikel hakanud lõunaaeg. Nii jäidki naistel dokumendid korda ajamata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles