Uus eralastehoid tuleb linnale appi

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel nädalal Pärnus Mere puiesteel avatud Titutriinu 2 lastehoid on mudilaste tulekuks valmis, kinnitavad lastehoiu juhataja Merike Angerjärv, omanik Kauni Sillat ja õpetaja Imbi Roots.
Sel nädalal Pärnus Mere puiesteel avatud Titutriinu 2 lastehoid on mudilaste tulekuks valmis, kinnitavad lastehoiu juhataja Merike Angerjärv, omanik Kauni Sillat ja õpetaja Imbi Roots. Foto: Urmas Luik

Vajadus sõimekohtade järele Pärnus ja lähivaldades ajendas eralastehoidu Titutriinu avama uut hoiukohta.

Sellest nädalast lapsi vastu võtma asunud Titutriinu 2 majas Pärnus Mere puiesteel saab iga päev käia kümme mudilast, sest enamat ei luba lastehoide reguleeriv määrus.

Kuna aga kõik mudilased täisajaga hoidmist ei vaja, on nimekirjas üle 20 lapse. Järjekord on püsivalt avatud, sest nõudlus kohtade järele vaibumise märke ei ilmuta.

“Oleme varasemast õppinud, et hea, kui on varunimekiri,” räägib Titutriinu lastehoide juhatav Merike Angerjärv. “Nii saame koha vabanedes seda kohe järgmisele pakkuda.” Nimistu loodava hoiu lastest oli täis juba jaanuaris.

Titutriinu omanik Kauni Sillat leiab, et ilmselt on praegu Pärnus aeg, kui on väga palju väikseid lapsi.

“Pardi tänaval oma esimest hoidu pidades oleme näinud, et inimesed on püsivalt lasteaiakoha saamisega hädas,” tõdeb Sillat.

Pideva järjekorra kõrval on Titutriinul ajaga tekkinud asendamistega seoses varu lasteaiaõpetajaist, kellele uues hoius täiskohaga tööd pakuti. Kokku on kahes kohas ametis viis inimest: peale juhataja kaks õpetaja abi ja kaks õpetajat.

Nagu lasteaed

Angerjärv lubab, et tema liigub edaspidi kahe maja vahet, hoidmaks sidet mõlema hoiu mudilaste ja nende vanematega.

Ehkki Titutriinu 2 on juriidilises mõttes päevahoid, mitte lasteaed, tegutsevad ja töötavad mõlemad Titutriinud kui lasteaiad: järgivad õppekava, lasteaias ette nähtud tegevusi ja samasugust päevaplaani.

“Me lihtsalt ei hoia lapsi, vaid ka tegeleme nendega. Seetõttu oleme võtnud suuna, et meil ei oleks tööl lapsehoidjad, vaid pedagoogid,” rõhutavad Angerjärv ja Sillat.

Nõnda on Titutriinu 2 majas ka õpetaja abiks inimene, kes omandab lasteaiaõpetaja kutset Tallinna pedagoogilises seminaris, õpetajaks aga üle 20aastase pedagoogikogemusega Imbi Roots.

Kahe Titutriinu hoiu peale jagunevad nimekirjas olijad enam-vähem võrdselt pooleks Pärnu linna ja lähiümbruse omavalitsuste vahel.

Kui Pärnu sissekirjutusega lapsevanemad maksavad lapsehoiuteenuse kinni oma taskust, siis valdade inimesed on paremas olukorras. Nimelt aitavad ümberkaudsed omavalitsused neid kas osaliselt või täielikult hoiuteenuse tasumisel.

Pärnu linnavalitsuse alushariduse peaspetsialist Marga Napp möönab, et kuigi 2012. aastal ei suuda linn lastehoide ega selle teenuse kasutajaid rahaliselt toetada, näeb tema hoide igati teretulnud alternatiivina lasteaedadele. “Kiidan igati neid, kes on altid seda teenust lapsevanematele pakkuma,” ütleb ta.

Vastuvõtt alanud

Kopsaka kuutasu tõttu on erapäevahoid mudilastele ja vanematele ajutine lahendus, sest niipea kui vabaneb koht munitsipaallasteaias, läheb laps sinna üle.

Kuid leidub erandeid, sest Sillati sõnade kohaselt jagub Titutriinul neidki käijaid, kes kuidagi erahoiust ära ei kipu.

Et aga Titutriinu mudilaste keskmine vanus jääb kahe ja kolme eluaasta vahele, on siinsed tegevused mõeldud just sellele eagrupile, seega soovitatakse üle neljastel minna edasi tavalasteaeda.

“Kuigi vanemad ei taha alati meilt ära minna, oleks lapse arengule parem, kui astutaks järgmine samm,” selgitab Sillat.

Angerjärv lisab, et eks ole see omamoodi kvaliteedi näitaja, kui laps, kel küll olemas koht tavalises, kordi odavamas lasteaias, käib edasi erahoius.

Möödunud nädalal tutvus Mere puiesteel Titutriinu 2 vast remonditud ruumidega kaheksa peret, sellest nädalast võetakse pisikesi vastu. Mitte kõiki põnne ühel päeval ja korraga, vaid sammhaaval, et oleks aega harjuda.

140ruutmeetrise põrandapinnaga päevahoiu ruumid on laste tulekuks täielikult valmis, avaral õuealal oodatakse mänguväljaku ülespanekuga lume sulamiseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles