Homsest näeb eeltäidetud tuludeklaratsioone

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliameti kodulehel on võimalik tutvuda eeltäidetud tuludeklaratsiooniga.
Maksu- ja tolliameti kodulehel on võimalik tutvuda eeltäidetud tuludeklaratsiooniga. Foto: Liis Treimann

Homsest saab iga huviline uurida neid andmeid, mis maksu- ja tolliamet on kandnud eeltäidetud tuludeklaratsioonidesse, esitada saab deklaratsioone 16. veebruarist.


Deklaratsioone pääseb piiluma näiteks oma internetipangast või maksuameti kodulehelt ID-kaardiga.



Eeltäidetud deklaratsioonis on juba kirjas inimeste tulud ja kulud, mis maksuametile teada, näiteks palgad-pensionid ja koolituskulud.



Esialgu deklaratsioonidesse täiendusi teha ei saa, küll võib kontrollida deklaratsioonile kantud andmete õigsust ja kui deklaratsioonis mingid andmed puuduvad, tuleb pöörduda väljamakse tegija või kulu saaja poole.



Näiteks kui auto- või keeltekooli maks pole eeltäidetud deklaratsioonis kirjas, tuleb kooliga ühendust võtta ja paluda neil andmed maksuametile saata, selgitas maksu- ja tolliameti füüsiliste isikute tulude deklareerimise projektijuht Hannes Udde.



Maksustamisele kuuluvast tulust võib maha arvata maksuvaba tulu, mis mullu oli 27 000 krooni, seda summat ei pea tuludeklaratsiooni märkima, kuna võetakse tuludeklaratsiooni arvestuses automaatselt arvesse.



Maksuvaba tulu arvessevõtmiseks võib isik esitada tuludeklaratsiooni aga siis, kui ta ei ole töötanud kogu kalendriaasta. Samuti on kasulik tuludeklaratsioon esitada, kui üks abikaasadest ei ole tulu saanud, sest maksuvaba tulu võetakse abikaasade ühises tuludeklaratsioonis arvesse ka tulu mittesaanud abikaasa kohta.



Peretoetuse saajate eeltäidetud deklaratsioonidesse on kantud laste andmed. Nimelt on lapsevanemal või eestkostjal õigus saada lisaks maksuvaba tulu 27 000 krooni aastas iga kuni 17aastase lapse kohta.



Et maksuvaba on 27 000 krooni ja sellest 21 protsenti on 5670 krooni, saab ühe lapse puhul selle summa deklaratsiooniga tagasi küsida. Kahe lapse puhul korrutatakse see summa kahega. Loomulikult siis, kui deklaratsiooni esitaja on nii palju tulumaksu maksnud.



“Kui tulu polnud ja tulumaksu pole tasutud, ei ole ka, millelt tagastada,” selgitas Udde. “Siin tuleks arvutada, kas tasuks lapsevanematel teha ühine deklaratsioon. Rusikareegel on, et ühisdeklaratsiooniga midagi ei kaota, pigem võib võita, kui sissetulekud erinevad ning palju koolitus- ja intressikulusid on olnud.”



Tulust saab maha arvata endale eluaseme soetamiseks võetud eluasemelaenu intressid, koolituskulud ja õppelaenu intressid, kingitused, annetused ning ametiühingu sisseastumis- ja liikmemaksud, vabatahtliku kogumispensioni maksed.



Esimesi tagastusi hakkab maksuamet tegema 26. veebruarist. Esimeste hulgas saavad enammakstud tulumaksu tagasi need, kes esitavad tuludeklaratsiooni elektroonselt, kel kõik andmed on korras, samuti maaomanikud, kel on maamaksukohustus ning kes on tellinud elektroonse maamaksuteate.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles