Markus Vaikjärv tegi Euroopa noorterekordi

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
12aastane Markus on Vaikjärvede vibuspordidünastia kolmas lüli.
12aastane Markus on Vaikjärvede vibuspordidünastia kolmas lüli. Foto: Urmas Luik

Pärnu spordihallis täna lõppevatel Euroopa maastikuvibuliidu meistrivõistlustel liigub noorte olümpiavibu klassis kullakursil Pärnu Meelise 12aastane laskur Markus Vaikjärv.

Enne tänast võistluspäeva ehk viimast kolmandikku on Markus Vaikjärvel kirjas 591 silma ja ta juhib peakonkurendi soomlase Markku Meriaho ees 12 silmaga. Järgmised poisid jäävad juba kaugele maha.

Euroopa noorterekord paranes oluliselt

Neljapäeval sai Vaikjärv kirja 146 + 149 silma ja harjutuse kogusumma 295 tähendas, et senine Euroopa noorterekord 281 silma paranes koguni 14 silmaga. Eile hommikul sai Markus Vaikjärv harjutuse esimeses pooles kirja koguni maksimaalsed 150 silma, lisas teise poolega 146 ja püstitas 296 silmaga taas uue tippmargi.

“Markuse tugev külg on tehnika, mis on talle justkui looduse poolt või geenidega kaasa antud,” ütles vibuklubi Meelis treener Leili Kukk.

Markus Vaikjärve puhul ei saagi mööda faktist, et ta on vibulaskjate dünastia järjekordne lüli. Tugeval tasemel vibulaskja oli ta isa Marek Vaikjärv, dünastia kõige kuulsam mees on aga mitmekordne NSV Liidu meister ja Müncheni 1972. aasta olümpial lasknud Mati Vaikjärv.

“Jälgin pojapoja arengut ja laskmist distantsilt, püüan mitte vahele segada,” ütles Euroopa meistrivõistlusi huviga jälgiv 68aastane vibukuulsus. “Seda ei saa muidugi märkimata jätta, et 150 ehk maksimumsilmad on kõva sõna.”

Mati Vaikjärv ütles, et kõige enam huvitab teda olümpiavibu võistluse jälgimine, aga kindlasti vaatab ta ka omapärast pikkvibu võistlust.

“Plokkvibu, kus lubatud optika, päästik ja muu, on ka huvitav, aga sarnaneb juba rohkem püssilaskmisega,” arvas Vaikjärv.

Kui noorel Vaikjärvel on omaealiste ja oma vibuklassi Euroopa kuld lähedal ja vähemalt medal peaaegu kindel, siis pärnulastest kandideerib medalile ka EMi arvukaimas võistlusklassis meeste pikkvibutajate seas võistlev Gunnar Raadik.

“Kahe päeva järel on ta küll veerandsaja laskuri seas neljas, aga ees on väga tugevad sakslane, soomlane ja lätlane ning isegi kui Gunnar neid ei edesta, on ta väga tubli,” arvas EMi peakohtunik Siim Talmar.

Endistest pärnulastest on edukaim varemgi Euroopa meistriks kroonitud Katrin Virula, kes kogus avapäeval ajaloolise vibu klassis 206 silma ja edestas järgmist, Walesi laskurit koguni 63 silmaga.

Pikkvibu klassi naiste võistlusel oli Inge Sirkel-Suviste avapäeval neljas, pronksikohast vaid nelja silmaga maas. Meesveteranide olümpiavibu klassis jätkas Mart Muhel teisena.

Kokku selgub 40 Euroopa meistrit

Põhiklasse on Euroopa meistrivõistlustel neli, lisaks jagunetakse veel soo ja vanuse järgi, alamklasse on eri vibutüüpidelgi. Nii jagatakse välja 40 meistritiitlit. On klasse, milles vaid mõni üksik laskur, aga on ka põnevaid konkurentse.

“Huvitavamaid heitlusi käib meeste olümpiavibu klassis, kus esimese päeva järel asus 295 silmaga juhtima Eestis elav portugallane Paulo Santos, aga teda jälitas koguni kolm 294 silma meest,” juhtis peakohtunik Talmar tähelepanu.

Eeldatult täpseimad olid plokkvibulaskurid. Meestest sai avapäeval maksimaalsed 300 silma kirja neli sportlast, aga samaga tulid toime ka naiste klassi lätlasest liider ja tüdrukute parim Lisell Jäätma.

Võistlused lõpevad spordihallis täna pärastlõunal. Pole kahtlust, et mitut värvi medaleid teenivad seal ka korraldajad eestlased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles