“Teeme ära!” talgupäev tuleb tänavu 5. mail

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
„Teeme ära! 2011” Eestis Paikusel.
„Teeme ära! 2011” Eestis Paikusel. Foto: Urmas Luik

Selleaastastele talgutele „Teeme ära!” 5. mail on Pärnumaalt kirja pandud juba 16 ühistööpaika: hea tava kohaselt otsustab iga kogukond ise, millist kohta kodukandis kasida hoogtöö korras.

Et talgute registreerimine algas 15. märtsil, pole eelnimetatud number kaugeltki lõplik: mullu oli Pärnumaal 79 talgupaika, kus kokku töötas 2335 talgulist. Nende numbritega jäi Pärnumaa alla vaid Harjumaale, kus talguid oli 204 ja talgulisi 6398.

Üldse toimus Eestis talguid 2011. aasta talgupäeval 969, neil osales 26 001 inimest.

Kirjapanek käib

„Talguid saab kirja panna kuni 5. maini, seega võib talgukohti Pärnumaal nagu mujalgi Eestis lisanduda veel vahetult enne talgupäevagi,” tõdes „Teeme ära!” talgupäeva kommunikatsioonijuht Erkki Peetsalu. „15. aprillist kutsume aga talgulisi registreeruma, sest selleks ajaks on juba igas maakonnas olemas hulk talgukohti, mille seast saab valida omale sobivaima.”

Kui talgutel kaasa lüüa tahtja leiab endale sobiva talgukoha, võib ta end kirja panna varemgi: soovija valitud talgute veebis on tarvilikud kontaktandmed kirjas.

„„Teeme ära!” talgupäev on kujunenud toredaks iga-aastaseks traditsiooniks, kus inimesed tulevad ühel päeval kodunt välja ja näitavad, et nad hoolivad nii oma kodukohast kui ühiskonnast,” nentis Peetsalu. „Kui kogukonnad otsustavad korraldada talgud muul ajal kui 5. mail, on ka see igati teretulnud: talgutraditsiooni taasavastamine ja muutumine loomulikuks osaks meie igapäevaelust ongi „Teeme ära!” talgupäeva üks peamisi eesmärke.”

Ind ei rauge

„Teeme ära!” talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüür lisas, et talgute eesmärk on juba mitmendat aastat märksa laiem kui kasida mõni plats. Aktiivsed inimesed, külad, kogukonnad, ühingud teevad talgutel ühise nõu ja jõuga ära väga palju eri asju, mis neile tähtsad on.

„Seega, me ei räägi pelgalt puhtaks saamisest, vaid sellest, et üha enam inimesi märkab enda ümber asju, mis võiksid teistmoodi olla, ja on valmis aktiivsed olema ja oma käed külge panema,” ütles Tüür. „Räägime kogukonnaliikmete harjumusest ühiselt oma elukeskkonna heaks panustada.”

Nii võibki väita, et prügikoristuse kindad on paljudes kohtades juba varna riputatud, ent see ei tähenda, et seal ühise tegutsemise hoog raugenud oleks, pigem vastupidi.

Üleilmne üritus

Kui seni on talgulised piltlikult öeldes nohistanud omaette Maarjamaal, siis sellest aastast on „Teeme ära!” üleilmse mastaabiga ettevõtmine: „Let’s do it! 2012” talgupäevad toimuvad viimaste andmete kohaselt 91 riigis. Ja seda 24. märtsist 25. septembrini.

Nii ongi mõnest „Teeme ärast!” inspireeritud koristusaktsioonist Lätis, Leedus, Portugalis, Rumeenias, Sloveenias, Serbias ja Indias võtnud osa kokku juba üle 1,3 miljoni inimese.

Eesti prügikoristusaktsioonist ajendatuna valmistutakse peagi kraamima Brasiilia 14 suuremas linnas, aprillis korratakse üleriigilist koristuspäeva Leedus, 16. aprillil toimub esimene massiline prügikoristus Ukrainas ja Moldaavias.

 

“Teeme ära!”

Aasta Talgulisi

2011 26 001   

2010 31 299

2009 u 12 000

2008 u 50 000

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles