Vabatahtlikud kaardistavad Pärnus liikluskultuuri

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabatahtlikud liiklusvaatlejad Pärnus Pikal tänaval.
Vabatahtlikud liiklusvaatlejad Pärnus Pikal tänaval. Foto: Lääne prefektuur

Lääne prefektuuri koostöö Pärnumaa töötukassaga on toonud linnatänavatele vabatahtlikud, kelle ülesandeks on kaardistada olukorda liikluses.

Veebruaris sõlmitud koostöölepinguga Pärnumaa töötukassa ja Lääne prefektuuri vahel on Pärnu tänavatele saadetud tosin vabatahtlikku kaardistama Pärnu linna liikluskultuuri ja sellest tulenevaid seadusrikkumisi. Peale selle on vabatahtlike huviorbiidis alaealiste õigusrikkumised.

Et vabatahtlikel seadusega antud sekkumisõigused puuduvad, on tegemist siiski statistiliste andemetega, mille abil politsei saab suuniseid edasiste tegevuste planeerimiseks.

„Tegemist on ennekõike kogukonnale ja kogukonnakesksele politseitööle suunatud projektiga,“ selgitas Lääne prefektuuri vabatahtlike koordinaator Indrek Kõiv.

„Algatus selles projektis pärineb Lääne prefektuurilt. Töötukassa oli sellega päri ja nii see projekt käima läinud ongi. 22. veebruaril olid esimesed vabatahtlikud juba tänaval ja kavatseme jätkata kuni suveni,“ seletas Kõiv projekti tagamaid. Töötukassas informeeritakse kliente olemasolevast võimalusest ja kui inimene on nõus, suunatakse ta Lääne prefektuuri ning seejärel leitakse vabatahtlikule võimalus olla kaasatud.

Vabatahtlike ülesanne on jälgida liiklusturvalisusest lähtuvalt turvavööde kasutamist sõidukites, helkurite olemasolu jalakäijatel, jalgratturite liiklemist ja invakohtadel parkimisnõuete täitmist.

Alaealiste puhul on jälgimise all tubaka- ja alkoholiseadusega seotud rikkumised. „Nende töö eesmärk on kaardistada Pärnu linna liiklusturvalisusega seotud probleemid ja tulemustest lähtuvalt saab politsei planeerida tööd turvalisuse tagamisel Pärnu linnas,“ ütles vabatahtlikke koordineeriv Kõiv.

Ajavahemikul 22. veebruarist 14. märtsini eri kellaaegadel tehtud vaatlustel Pärnus Pikal tänaval varieerus turvavööta sõitjate portsent kõikidest autojuhtidest 7,95% ja 42,55% vahel. Mobiiliga rääkijate protsent oli 3,73% kuni 55,56% kõikidest vaatlejatest mööda sõitnud autode juhtidest.

Näiteks esmaspäeval, 27. veebruaril kella 8 ja 10 vahel loendasid bussijaama juures vaadelnud vabatahtlikud kokku 450 autot, millest 200 sõidukis ei kasutatud turvavarustust nõuetekohaselt. Samas kolmapäeval, 14. märtsil kella 16 ja 18 vahel tehtud vaatlusel samas kohas oli vaadeldud 790 sõidukist nõuetele mittevastav turvavarustuse kasutus vaid 70 autos.

Sõiduki juhtimisel mobiiliga rääkivaid juhte loendati kolmapäeval, 7. märtsil ajavahemikul 12-14.30 kokku 470  loetletud 840 sõidukist. Paar päeva varem samal ajal teostatud vaatlusel oli nende hulk vaid 31 loetletud 830 sõidukist.

Pärnu politseijaoskonnas projekti eestvedaja Mehis Metsa sõnul sai Pärnu politseijaoskond vaatlusega kasulikke andmeid liikluskultuuri olukorrast konkreetsel ajal, konkreetses kohas ja konkreetse rikkumise kohta. Selline vabatahtlike kaasamine andis lühikese ajaga väga hea ülevaate, mida on juba töö planeerimisel kasutatud.

„Meile abiks olnud vabatahtlikud on väga aktiivsed ja teotahtelised inimesed. Kiitus neile osalemast, loodame nendega koostööd jätkata,“ väljendas Mets rahuolu vabatahtlike töö kohta. „Kindlasti teavitame Pärnu linnavalitsust liiklusturvalisuse kitsaskohtadest ja teeme ettepanekuid liikluse sujuvamaks ja turvalisemaks kulgemiseks.“

Et vabatahtlik koostöö ja vabatahtlike kaasamine on üks politsei- ja piirivalveameti sõnastatud prioriteetidest, ei jää käimasolev projekt ainukeseks. Lähiajal on plaanis alustada koostööd selleks, et pakkuda vabatahtlikele võimalust kodakondsus- ja migratsioonibüroo teenindussaalis inimesi abistada, jagades vajadusel informatsiooni ja aidates kodanikke lihtsamalt oma toiminguid teostada.

Lähiajal on aegumas suur hulk dokumente ja seetõttu on teeninduste töökoormus arvestatavalt tõusnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles