Maa-amet paigaldab Pärnumaale maamärke

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Seoses kavandatava aeropildistamisega markeerib maa-amet riigi geodeetilise põhivõrgu punkte valge kilega, seda Pärnumaalgi.

„Nad ei sega inimesi,” väitis maa-ameti fotogramm-meetria osakonna juhataja asetäitja Mait Metsur. „Meie põhisõnum inimestele on, et ootame mõistvat suhtumist, niisama õelusest ei ole tarvis neid märke kiskuda või paigast ära ajada.”

Paraku tõdes Metsur, et kui maakohtades käiguteedest eemal ei kiputa maamärkide kallal vägivallatsema, siis mida lähemale linnale, seda enam need möödujaile jalgu jäävad

„Ega nendega väga arvestada saagi,” märkis maa-ameti spetsialist seoses rüüstatavate märkidega. „Ainult kui ühed näevad vaeva, mille tulemuse teised, asja ees, teist taga, ära lõhuvad, on tööst kahju.”

Metsur märkis, et kui kellelgi tekib kilest maamärgiga küsimusi, siis kõikidel tähistel on kleebis selgitava tekstiga. Samuti on seal kirjas telefoninumber, millel helistades saab pärida märgi ja sellega seonduva kohta igakülgset teavet.

„Helistavad tavaliselt vanemad mehed, neile peab seletama, mis ja miks,” ütles Metsur. Ta nentis, et kuivõrd analoogseid tähiseid kasutatakse aeropildistamiseks mitmendat aastat, peaksid inimesed hakkama nendega juba harjuma. Liiati paikneb maamärk aina ühes ja samas kohas.

„Et pildistame ühel aastal pea poolt Eestit, tähendab see seda, et samu punkte kasutades vahetame järgmine kord ainult ruudu risti vastu või vastupidi,” rääkis Metsur. „Kui on kõrge lend, paneme maha risti, kui madal, siis ruudu.”

Millal Ikla kandist algava märkide paigaldamisega Pärnumaal ühele poole saadakse, ei osanud maa-ameti spetsialist öelda. Kõik sõltub ilmast, sest paigaldada tähist veel sulamata lume hange oleks rumal ja tulutu ettevõtmine.

Kuu alguses hakanud markeerimine puudutab riigi geodeetilise põhivõrgu punkte Põhja- ja Lääne-Eestis, samuti Saaremaal, Hiiumaal ja Eesti väikesaartel.

Märkimise eesmärk on aerotriangulatsioon ehk aerofotode plaaniline ja kõrguslik sidumine maapinnaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles