Iiris, “The Magic Gift Box”

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Iga mõne aja tagant ilmub kodumaa muusikamaastikule mõni uus täheke, kelle edust unistatakse kui kauaoodatud Nokia-nimelisest valgest laevast.

Pärast Metsatölli edukat triumfi põhjanaabrite juures üritab Iiris maailma murda just Soome kaudu. Kas noorukese lauljatari maagilises karbis peituv album on just see, mida Eestil enda alaväärsuskompleksist üle saamiseks vaja on, näitab vaid aeg, kuid muusikaajakirja NME veebiväljaandesse pääsemine on kindlasti saavutus omaette.

Neli aastat hoolikat tööd nõudnud, kaua tehtud ja üsna kaunikene “The Magic Gift Box” näitab, et isegi kui Iirisest ei saa meie päris oma Nokiat, on lauljatar hakkama saanud millegi tänapäeval üsna erilisega: leidnud endale oma niši ning muutnud hääle põhjamaiselt kummikommise kõla kõikjal äratuntavaks kaubamärgiks.

Soome turule siirdumine annab end albumil küll tunda, kuid see on Iirise muusikale seni vaid kasuks tulnud. Gootiliku lendlevuse ja müstilise haldjalikkusega esindab lauljatar uut popmuusika romantismi ning jääb kuulaja meeltesse kummitama tundideks.

Albumi kõige kummituslikumaks palaks võiks ehk nimetada kunagist eurolugu „Astronaut“, mis võlub endiselt enda maavälise helikeelega, heites kõrvale iga kahtluse Iirise väitelt, nagu siseneks laulud temasse mingisugust maagilist kanalit kaudu.

Plaadi lummavaimad hetked peituvad imeilusates ballaadides „Glimmering“ ja „Mirage“, mis on edukalt endasse püüdnud põhjamaise karguse ja virmaliste energia.

„Just Like An Ogre“ ja „Weirdo“ on tugevad raadiosõbralikud poplood. Viimane neist on endale saanud ka professionaalselt produtseeritud video, mis ei jää sugugi laulu enda varju.

Neli targalt kulutatud aastat, mis plaadile kulunud, on täielikult asja ette läinud juba seetõttu, et albumi produktsioon on üks läbimõeldumaid, mida viimasel ajal kodumaistelt artistidelt ilmunud. Erki Pärnoja kitarrisoolod ja erinevad heliefektid lisavad albumile vaid sära juurde ning aitavad Iirisel gaasipedaal halastamatult põhja suruda, et kuuldekanaleisse kihutades end täie hooga tähtede sekka lennutada.

Kui tähtede hulka jõudmine ei ole muusikateo juures kindlasti kõige olulisem, annab edu saavutamine väljaspool Eestit artistile kindlasti palju juurde kas või kõlakeele arengu koha pealt. Iirise muusikaline kihlus Soomega on suur eneseleidmine, mille otsene tulemus on fantastiline debüütalbum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles