Rahvusarhiiv alustas Pärnus kauglaenutust

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu keskraamatukogus on nüüdsest võimalik kauglaenutada Eesti arhiivides olevaid materjale.
Pärnu keskraamatukogus on nüüdsest võimalik kauglaenutada Eesti arhiivides olevaid materjale. Foto: Toomas Huik / Postimees

Eile Pärnu keskraamatukogus korraldatud arhiivikasutaja teabepäeval oli rahvusarhiivil Pärnu uurijatele ja arhiivikasutajatele hea uudis: Pärnu keskraamatukogus on nüüdsest võimalik kauglaenutada Eesti arhiivides olevaid materjale.


Tulevikus kogu riiki katva süsteemi käivitamist alustati just Pärnust, kus aasta algul suleti maa-arhiiv.



Riigiarhivaar Priit Pirsko ütles, et üle 80 protsendi rahvusarhiivi materjalidest on digitaliseeritud, täieliku e-ajastu algust arhiivis takistab vaid rahanappus. Tänu digitaalsele juurdepääsule on arhiivimaterjalide kasutajaskond kümnekordistunud.



Tänasest on võimalik testida rahvusarhiivi virtuaalset uurimissaali (VAU; http: www.ra.ee/vau/), mis annab kõige parema ülevaate rahvusarhiivi teenustest ja ajaloo- või sugupuu-uurijale avanevatest võimalustest.



Pärnu keskraamatukogu kodulehelt www.pkr.ee saab esilehelt jaotuse ”arhivaalide kauglaenutus“ alt lugeda, kuidas see toimub ja kuhu ning kelle poole pöörduda. Arhivaale väljastatakse korraga 15 säilikut, kättesaamine võib võtta kuni kuu ja Pärnusse toimetatakse need hiljemalt 10. kuupäevaks.



Ajalooarhiivi kasutusosakonna juhataja Tõnis Türna ütles pea saalitäiele kuulajatele, et kauglaenutusel on pikk rida erandeid. Nii ei väljastata arhiivist enne 18. sajandit pärinevaid arhivaale ja tervikuna publitseeritud ning digitaalseid kasutuskoopiaid omavaid arhivaale, kuid erandeid on teisigi.



Arhivaalide kauglaenutajaid teenindab Maie Sutt raamatukogu kolmanda korruse üldlugemissaalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles