Politseinikud altkäemaksu ei tunnistanud

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu maakohtus algas eile kohtuprotsess Lääne prefektuuri kolme politseiametniku üle, kel lasub süüdistus altkäemaksu võtmises. Sama kriminaalasja raames on kohtu all veel kolm väidetavat meelehea pakkujat. Kohtualustest keegi end süüdi ei tunnistanud.

Kohtu ette astusid väidetava süüteo ajal politseiametnikena töötanud Jüri Pilt, Rainer Künnapuu ja Kaido Must. Pilt ja Must on nüüdseks ametist lahkunud. Künnapuu töötab praegugi Lääne prefektuuris, kuid tema töökohustused on muutunud.

Sama kriminaalasja raames süüdistatakse liiklustrahvist pääsemiseks ja info saamiseks väidetavalt altkäemaksu andnud Kristjan Seerot, Ahti Käsi ja Lauri Alu.

Peale altkäemaksu võtmise süüdistab prokuratuur varem politseiametnikuna töötanud Jüri Pilti veel altkäemaksu vahendamises ja ametisaladuse hoidmise kohustuse rikkumises.

Varem kohtule esitatud Pildi ebaseadusliku laskemoona käitlemise süüdistuse kohta esitas Lääne ringkonnaprokurör Elle Keeman avaistungil taotluse sellest loobumiseks, viidates vahepeal muutunud kohtupraktikale. Selle kohaselt on 66 padruni ebaseaduslik käitlemine kriminaalasja menetlemiseks ebaoluline kogus ja tuleks prokuröri arvates lahendada väärteo korras.

Pildi advokaat Heldur Otti soovis, et ebaseadusliku laskemoona käitlemise süüdistus leiaks lahendi sama kriminaalasja raames.

Prokuratuuri süüdistuse kohaselt jätsid kaks liiklusjärelevalvet teostanud politseinikku 2010. aasta suvel kolleegi palvel vormistamata tema tuttavate liiklusrikkumiste materjalid ja said selle eest altkäemaksu. Peale selle andis üks süüdistatav oma tuttavale teenete vastu mitmel korral teada liikluspatrulli asukohast.

Keeman mainis oma avakõnes kokku viit kuriteoepisoodi.

Altkäemaksu andmise või võtmise eest näeb seadus karistusena ette ühe- kuni viieaastase vangistuse, korduva altkäemaksu vahendamise eest võib kohus määrata rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse. Ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumise eest on ette nähtud rahaline karistus.

Laskemoona ebaseadusliku käitlemise eest on karistuseks rahaline karistus või kuni kolmeaastane vangistus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles