Rannahoone lagunemisega tegeleb ekspertkomisjon

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu rannahoone tänavu kevadel ilmnenud ehituslike kahjustuste selgitamiseks moodustati Pärnu linnavalitsuse eestvõttel ja koostöös maja hoonestusõiguse omaniku AS Transcomiga esinduslik ekspertkomisjon.

Komisjoni kuuluvad Tallinna tehnikaülikooli (TTÜ) ehitiste projekteerimise instituudi professor Karl Õiger, TTÜ materjaliuuringute teaduskeskuse juhataja professor Urve Kallavus ja dotsent Meeme Põldme, TTÜ ehitustootluse instituudi lektor Tanel Tuisk ja OÜ Ehituseksperdi juhataja, riiklikult tunnustatud ekspert Ülo Lainsalu.

“Ekspertkomisjoni ülesanne on selgitada kahjustuste tekkepõhjused ning esitada ettepanekud rannahoone kordategemiseks,” ütles Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõunik Maria Murakas-Ollo.

Pärnu linnavalitsuse ehitusjärelevalveteenistus tuvastas rannahoone merepoolse fassaadi teise korruse raudbetoonist rõdupostide ja raudarmatuuri tugeva roostekahjustuse 12. märtsil.

Aprilli algul linnavalitsuses toimunud nõupidamisel Transcomi esindaja Kaido Groosiga leipiti kokku, et eesmärgiks seatakse hoone korda teha 15. maiks. Selle nimel pidi 16. aprilliks valmima kahjustatud hoone ehitustehniline ekspertiis.

“Arvestades komisjoni liikmete töökoormust põhitöökohtadel, toimub väljasõit rannahoone juurde alles 26. aprillil,” selgitas Murakas-Ollo. “Siis tehakse kõik vajalikud uuringud ning võetakse proovid kahjustatud konstruktsioonidelt, mille täiendav uurimine ja katsetamine tehakse juba Tallinna laborites. Seejärel selgub, kas abinõude kavandamisel hoone päästmiseks on vajalik veel mõni lisauuring.”

Pärnu rannahoone (Ranna puiestee 3) on Pärnu linna omandis, kuid linnavalitsus seadis 1997. aastal sellele AS Transcom Vara kasuks hoonestusõiguse, mis kestab 2041. aastani.

1938. aastal valminud hoone on riikliku kaitse all ja üks Pärnu kuurordi sümboleid.

“Kuigi soov on anda rannahoonele korrastatud välimus 15. maiks, võib kahjustuste ulatusest ja iseloomust olenevalt tööde kestus pikeneda,” hoiatas Pärnu linnavalitsuse muinsuskaitse peaspetsialist Liina Hansen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles