Kohus säästis tapjat uuesti vanglasse minekust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maakohus.
Pärnu maakohus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnu maakohus säästis tapmise eest karistatud, kuid tingimisi vabadusse lubatud meest uuesti vanglasse minekust, kuigi ta rikkus ennetähtaegsel vabastamisel talle kohustuseks pandud kriminaahooldusnõudeid.

Kui kohus 24aastae Karel Tehu tänavu jaanuaris ennetähtaegselt vabadusse lubas, keelati tal suhtlemine kriminaalkorras karistatud isikutega. Ometi avastas kriminaalhooldaja, et Tehu oli märtsi lõpus suhelnud oma endise kambrikaaslasega. Seetõttu esitaski kriminaalhooldaja kohtule taotluse pöörata Tehule mõistetud karistus taas reaalselt täitmisele.

Kohus otsustas lõppeval nädalal anda Tehule siiski veel ühe võimaluse ja jättis ta vabadusse. Küll aga tuleb tal kohtu määruse järgi läbida sotsiaalprogramm ja ta sai täiendava keelu suhelda katseajal kriminaalkorras karistatud kolme isikuga.

Pärnu maakohus karistas Tehut 2004. aasta 6. oktoobril tapmise eest seitsme aasta, 11 kuu ja kolme päeva pikkuse vangistusega. Temaga koos kohtu all olnud Aigar Plaum sai kümne- ja Gek Tovstonog kaheksa-aastase vangistuse.

Süüdistuse järgi kägistasid Tehu, Plaum ja Tovstonog Pärnu arestimajas oma kambrikaaslase 2003. aasta 9. novembri öösel nööri ja magnetofonijuhtmega surnuks. Politsei andmetel tapsid kambrikaaslased Aleksandri, sest olid läinud temaga tülli. Pärast mõrva seadsid tapjad ohvri nii, et kambri kontrollimisel jäi mulje, nagu tapetu magaks.

Kohtus kinnitasid süüalused, et ohver oli neid žiletiga rünnanud, mistõttu nad tapsid kaaslase enesekaitseks. Politsei ja prokuratuur seda juttu siiski ei uskunud. "Tõendeid hinnates ei saanud kohtualuse väiteid tõsiselt võtta. Ohver oli kambris väga surutud seisus, näiteks oli ruumis neli nari, kuid ohver pidi magama nari all, samal ajal oli ühel magamiskohtadest ühe kohtualuse teler," ütles Lääne ringkonnaprokurör Anne Sillaots pärast kohtuotsust.

Kambris viibinud viis tollal 16-17aastast noormeest olid arestimajja paigutatud kahtlustatavatena nii vara- kui ka isikuvastaste kuritegude toimepanekus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles