Rahaasjade teabekeskus pakkus õpetajatele ideid

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskus kutsus esmaspäeval panga Pärnu kontserdimaja kontorisse Pärnumaa majandusõpetajad, et anda neile uudseid mõtteid, kuidas majanduse ja rahaga seotud teemad õpilastele paeluvamaks muuta.

Teabekeskuse juhataja Anne Sägi peatus esmalt sellel, mis laadi teadmisi noored rahaasjade kohta vajavad. “Kooli eesmärk on tagada inimeste konkurentsivõimelisus ja taibukus,” ütles ta ja meenutas Ameerika kirjaniku Alvin Toffleri ütlust, et 21. sajandil pole kirjaoskamatud need, kes ei oska lugeda ega kirjutada, vaid need, kes ei võta õppust ega tee järeldusi.

“Kas mul on kõike vaja?”

Sägi andmetel kuulub 18 protsendile Eesti hoiustajatest 80 protsenti hoiustest ja viiendikul eestlastest puuduvad üldse säästud. Samal ajal kui osa inimesi kiratseb, on teiste probleemiks valikute üleküllus. Tehnoloogia areneb järjest kiiremini ja üha sagedamini tuleb endalt küsida: kas ja mida mul siis õieti vaja on?

Noored ootavad nõuandeid eeskätt oma vanematelt, aga ka koolist. Pered on väga erinevad, ometi saab enamik õpilasi põhikooli jooksul pangakaardi ja peab oskama sellega toime tulla.

“Väga oluline on ratsionaalne tarbimine: kas mul on seda hullude päevade ajal ostetud asja üldse vaja? Tuleb mõista allkirja tähtsust ja mõelda sellele, mis saab siis, kui näiteks sõber, kelle laenu te käendasite, Austraaliasse kaob,” rääkis Sägi.

Teabekeskus on kaks korda korraldanud finantshariduse õppematerjali konkurssi “Rikas elu”, parimate töödega saab tutvuda panga kodulehel. Läinud aasta novembris oli Tallinnas finants- ja majandushariduse konverents “Majandushariduse mõtted ja võtted”, nendegi esitlused ja helifailid on panga veebiküljel teabekeskuse materjalide all.

Ülesanded elulähedasemaks

Kohaletulnud kuulasid Tamsalu gümnaasiumi matemaatika- ja majandusõpetaja Maire Tamme loengut sellest, kuidas leida õppekavas ruumi rahandusteemade käsitlemiseks. Tamm soovitas aineid omavahel lõimida, analüüsides näiteks eesti keele tunnis tarbijaharidusega seotud tekste ja andes matemaatikas igapäevaelus ette tulevaid ülesandeid.

Tamm juhis tähelepanu teabekeskuse õppematerjalidele, tarbijaveebile Minu Raha, sotsiaalministeeriumi eelarvekalkulaatorile, tarbijakaitseameti kodulehele, tarbijahariduse õppeveebile Dolceta ja muudele internetis leiduvatele materjalidele. Samuti on vajalikud õppematerjalid “Finantsaabits” ja “Majandusõpik gümnaasiumile”.

Kiili gümnaasiumi õpetaja Riina Raja kõneles, kuidas saab õpetaja enda pädevust ja motivatsiooni hoida, zooloog Aleksei Turovski tõmbas majandusteemadel paralleele inimühiskonna ja loomariigi vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles