Ülejõel lagunev linnasaun peab päästma Karja tänava sauna

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui just ei leita leiliviskamist väärtustavat investorit, jääbki 2007. aastal remondiks kinni pandud Jannseni tänava saun suletuks.
Kui just ei leita leiliviskamist väärtustavat investorit, jääbki 2007. aastal remondiks kinni pandud Jannseni tänava saun suletuks. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnasaunu haldav OÜ Kümblus plaanib Jannseni tänava sauna laguneva hoone enampakkumisele panna, et siis saadud rahaga Karja tänava saun remontida.

“Ta (Karja tänava saun, A. P.) on ka ikka käest ära ja amortiseerunud. Investeeringuid vajavad ventilatsioonisüsteem, soojaveetorustik, katlamaja,” sõnas Kümbluse nõukogu esimees Krista Nõmm. “See oleks ainuke võimalus saun üles putitada, sest tõenäoliselt ei hakka linn seda investeeringut tegema.”

Hind, millega Jannseni tänava saunahoone enampakkumisele pannakse, pole veel teada, aga mullu aprillis tehtud hindamisakti alusel on Jannseni 7 kinnistu raamatupidamislik väärtus Kümbluse juhataja Aime Hoogi andmetel 63 000 eurot.

Ehkki Nõmm näeks hea meelega, et müügile annaks heakskiidu linnavolikogu, mille otsusega Jannseni tänava hoone aastaid tagasi linnavalitsuse moodustatud Kümblusele saunateenuse pakkumiseks anti, ei pea linnavalitsuse juristide seisukohale toetuv Pärnu abilinnapea Romek Kosenkranius seda vajalikuks. “Kümblus kui selle vara üle otsustaja võib ise otsustada, kas ta võõrandab või rendib selle välja. Ja kui Kümblus leiab, et tal seda vara pole vaja, võib ta selle võõrandada,” seletas Kosenkranius.

Keeruline kaup

Vastupidine variant – müüa hoopis Karja tänava saun ja teha selle rahaga korda Jannseni tänava saun, mille remondiks mõni aasta tagasi kava valmis – ei ole Kosenkraniuse teadmist mööda teostatav.

Karja tänava sauna kordategemine olevat mitu korda odavam. Samal ajal ei kataks Karja tänava sauna müük Jannseni tänava hoone korrastamist. “Ujula ja kõik see, mis seal on, nõuab ikka väga suuri investeeringuid,” nentis Kosenkranius, kelle ütlust mööda ei ole väga tõenäoline, et kümne lähiaasta jooksul leiaks Kümblus või linnavalitsus nii palju raha, et lagunenud majast korralik saun ehitada. Seetõttu on müük vältimatu.

Iseküsimus on Kosenkraniuse jutu järgi see, kas, kes ja eelkõige millise eesmärgiga Jannseni tänava sauna osta sooviks. “Kui funktsionaalselt kasutada seda hoonet, ehk sauna või spaana … Ma ei näe küll praegu turul kedagi, kes sellist teenust seal arendama hakkaks,” ütles ta. “Võib tekkida probleem, et hakkab selline kemplemine, et teeme uue detailplaneeringu ja kaubanduskeskuse ja ma ei tea mis asja.”

Aga müüa legendaarse linnaarhitekti Olev Siinmaa projekti järgi rajatud hoonet, millel nii või naa ehituslikud piirangud peal, tingimusega, et seal kindlasti tuleb saunateenust pakkuda, ei pea kinnisvaraturul karastunud Nõmm mõistlikuks. “Veel mingeid lisapiiranguid sinna seada ei saa, siis kaob likviidsus täiesti ära,” leidis ta.

Peaasi, et ei kummita

Ehkki Kosenkranius mõistab, et sauna või spaana hoonet kasutusele võtta on suhteliselt keerukas ja investorile tõenäoliselt üsna vähe atraktiivne idee, näeks ta heal meelel, et hoonel säiliks uue omaniku käe all ühiskondlik funktsioon. Aga mitte kaubanduspind. “Võib-olla mingi nišitoode, nagu privaatsaunad, saunapeod ja midagi sellist, konkurents on sellel turul üsna tugev. Aga kui laiemalt vaadata, saab sinna ju näiteks mingid treeninguruumid teha,” tõi ta näiteid.

Tulgu, mis tuleb, igal juhul on see Kosenkraniuse arvates parem variandist, et Pärnu saab endale omasoodu laguneva hoone näol veel ühe tondilossi juurde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles