Juhtkiri: Jääb üks linnasaun

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pärnu arhitektuurilegendi Olev Siinmaa projekteeritud Ülejõe saun läks remonti 2007. aasta kevadsuvel ja kuigi toona linnaettevõtet OÜ Kümblus nõukogu esimehena tüürinud Ranno Künnap rääkis 2008. aastal Pärnu Postimehele plaanidest paljudele pärnakaile armsaks saanud ihuharimispaigaga, on nüüd selge, et plaanid ei teostunud ega teostu kunagi.

Nelja aasta eest kavatses Kümblus Jannseni tänava saunas taastada klassikalise meeste ja naiste vihtlemisvalmidusega leilisauna ja juurde ehitada infrapuna- ja aurusauna. Kolmandale korrusele pidi rajatama peresaunad ja umbes 30 inimest mahutav konverentsisaaliga saunaruum.

Investeeringuid ei leitud ja Pärnu eelmisele võimuliidule olid olulisemad munitsipaalpolitsei, PAUH, liuväli ja mis kõik veel, mitte üks kesklinnast eemale jääv lagunenud linnasaun.

Ajad ja võimuliidud on muutunud ja nüüdne OÜ Kümbluse nõukogu esimees Krista Nõmm võtab Ülejõe sauna olukorra kokku hinnanguga, et maja on käest ära ja amortiseerunud. Investeeringuid vajavad ventilatsioonisüsteem, soojaveetorustik, katlamaja ning Nõmme sõnutsi ei hakka linn seda rahapaigutust tegema. Kümblus näeb ainsa võimalusena saunahoone müümist, et saadud raha eest remontida Karja tänava saun.

Ega nüüd enam paremat varianti olegi. Vähemalt üks rahvasaun peab Pärnus säilima ja kui bussiliikluse ümberkorralduse tulemusel pääsu Karja tänavale päris ära ei lõigata ja sealset sauna veidi remonditakse, pole lugu kõige hullem.

Kindlasti oleks parim tulemus, kui Ülejõe saunamaja ostja seal ajaloolist tegevust jätkaks, kuid sellele ei saa kuidagi kindel olla, ükskõik, kui madalaks ostuhind kujuneb. Samal ajal tuleb abilinnapea Romek Kosenkraniusega nõustuda, et mis tahes funktsioon oleks sellele majale parem kui lõplik tondilossistumine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles