Jalgratturid kihutavad Pärnu tänavatel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ellitklassi meeste ja kuni 23aastaste juunioride ühine sõit kodulinna tänavatel tõotab tulla ülipõnev.
Ellitklassi meeste ja kuni 23aastaste juunioride ühine sõit kodulinna tänavatel tõotab tulla ülipõnev. Foto: Ants Liigus

Homme ranna rajoonis toimuval Pärnu 53. tänavasõidul stardib üle paarisaja jalgratturi Eestist, Soomest ja Lätist, pühapäevasele rattarallile oodatakse arvukalt tervisesportlasi.

“Pärnu ranna rajooni tänavatel on jalgratturite kevadisi võistlusi korraldatud juba 1959. aastast alates,” rääkis Pärnu Kalevi spordikooli ja Eesti juunioride koondise treener Kaido Juurik. “Kolmandat aastat on stardipaik Lehe kohviku juures ja 1,5 kilomeetri pikkune ring kulgeb ümber Kalevi staadioni.”

Kriteeriumisõidu Eesti meistrivõistluste arvesse mineval Pärnu tänavasõidul kihutavad esimesena rajale kuni 12aastased poisid. Seejärel stardivad seeniorid, tüdrukud, neiud ja naised.

Eliitklassis läheb põnevaks rebimiseks

Tänavasõidu põnevaimaid sündmusi on oodata eliitklassi meeste ja U23 klassi ühises sõidus, mis kestab 27 ringi. Võistluspäeva kolmes viimases stardis rivistuvad joonele 18-, 16- ja 14aastased noormehed.

“Eesti nimekamatest ratturitest lubasid nii laupäeval kui pühapäeval võistelda Mihkel Räim, Janek Tombak, Oskari Kargu, Markku Ainsalu,” rääkis Juurik. “Läti profiklubis võistlev Erki Pütsep, kes võitis nädal tagasi kriteeriumisõidu esimese etapi Saaremaal, tuleb oma tiimiga Pärnusse ja Soomest on oodata mitut meest. Pärnakatest panevad ennast selles seltskonnas proovile Karlo Aia ja sel hooajal Prantsusmaa amatöörklubis pedaaliv Timmo Jeret.

Pärnu Kalevi ja Vändra Viko klubist läheb nädalavahetusel võistlustulle kokku üle paarikümne ratturi.

Treener Juurik ütles, et tugevamatest kalevlastest stardivad kodulinnas oma vanuseklassi sõitudes Kevin Lippe, Jaagup Vaar, Karl-Brent Premet, Germo Kunimägi, Karlo Aia, Sander Stimmer ja teised.

Vändra Viko klubi legendaarselt treenerilt Erich Pernerilt ameti üle võtnud Reimo Taaramäe rääkis, et Pärnusse tulevad peaaegu kõik eelmisel laupäeval Kuressaares võistelnud poisid.

“Vaid Kristen Kivistik jääb kõrvale, tema stardib samal ajal Eesti juunioride koondisega Poola velotuuril,” teatas treener Taaramäe. “M16 klassis on meie paremad sõitjad Karl-Arnold ja Mart-Anton Vendelin, Jannar Juss ning Rando Tomingas. Nooremate poiste sõitudes lähevad rajale Priit Karmo Orupõld, Sten Lehemets, Rasmus Rahuoja ja teised.”

Mudilased sõidavad staadionil

Lastesõidud Pärka auhindadele toimuvad Kalevi staadioni jooksurajal ja kuni 12aastastele poistele ning tüdrukutele korraldatakse tänavasõidu trassil ühe ringi pikkune võistlus.

Kaido Juurika sõnade kohaselt on võistluste ajal osaliselt liikluseks suletud Lehe, Tammsaare, Kuuse, Papli, Side ja Kaarli tänav ning Ranna puiestee.

“Loodan, et pärnakad suhtuvad mõistvalt liikluspiirangutesse,” ütles Juurik. “Rohkem kui poole sajandi pikkuse traditsiooniga Pärnu tänavasõitu võib julgelt nimetada meie linna üheks visiitkaardiks.”

Rattarallil on kolm distantsi

Pühapäevasel Püha Loomaaia rattarallil saab igaüks valida endale jõukohase distantsi. Ralli start ja finiš on Audru auto-motoringrajal ning 26 kilomeetri pikkune ring läbib nagu mullugi Papsaare, Audru, Malda, Oara, Jõõpre, Ridalepa ja Lemmetsa küla.

Keskpäeval stardivad tugevamad jalgratturid kolme ringi pikkusele võidukihutamisele. Kahe ringi sõitjad lastakse rajale viis minutit hiljem ja seejärel alustavad oma retke rattamatkajad.

“Meie rattaralli on Filter maanteekarikasarja esimene etapp ja seetõttu võib arvata, et kõik eelmisel päeval ranna rajoonis kihutanud võistlejad tulevad kohale,” kõneles Juurik. “Loota on, et koos matkajatega läheb rajale ligi 600 ratturit. Kes ei ole oma nime eelregistreerimisel kirja pannud, saab pühapäeva hommikul stardipaigas registreerida.”

Võistlusrajal toidupunkte ei ole, küll saavad ratturid pärast sõitu keha kinnitada ja keelt kasta. Rattarallil teenivad auhinna pika distantsi absoluutarvestuse 12 paremat ja iga vanuseklassi kolm kiiremat.

Rattaralli pikal distantsil peetakse arvestust M15-, M17- M19- ja põhiklassis ning seenioride neljas vanuseklassis. Õrnema soo ratturitele jagatakse auhindu kahes neidude, naiste ja seenioride arvestuses.

Kõigi osalejate vahel loositakse välja hulga meeneid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles