Vereproovi andmiseks tuleb aega varuda

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Pärnu perearstikeskuses on pikemat aega probleemiks olnud hommikune pikk järjekord vereanalüüside võtmise kabinetis. Analüüse võetakse 8–16, kuid mõningaid proove saab anda vaid kella 11ni.

Kuna pensionärid soovivad vereproovi andmise ühendada hommikuse turulkäiguga ja tööinimesed üritavad proovi ära teha enne tööpäeva algust, koguneb vahel kabineti ukse taha 8–9 järjekord paarikümnest või enamast inimesest. Kuigi kogenud õed töötavad kabinetis kiiresti, tuleb ukse taga oodata oma pool tundi.

Perearstikeskuse juhataja Jaan Lemendik soovitab patsientidel, kel aega vähe, tulla kabinetti alates kella poole kümnest, kui suurem möll rahunenud.

“Tipp-päevadel tuleb tõesti hommikuti oodata umbes pool tundi, pärastlõunal ja teistel päevadel on rahulikum,” möönis Lemendik. “Eriti palju võimalusi meil järjekorra vähendamiseks pole.”

Juhataja sõnade järgi võetakse päevas umbes 300 eri vereproovi. Kabinetis töötab korraga kolm õde, neljandale inimesele pole kabinetis ruumi ega majas vaba tuba lisaruumi sisustamiseks.

Valdava osa vereuuringuid teeb perearstikeskus kohapeal, teatud osa proovidest viib lepingupartner Quattromed analüüsimiseks Tallinnasse ja Tartusse, sellepärast saab näiteks diabeetikutel glükohemoglobiini proovi võtta vaid kella 11ni.

Mitmekümne koridoris segiläbi istuva inimese seas on raske aru saada, kuidas järjekord kulgeb, igaüks peab eraldi küsima, kes on sabas viimane. Lemendik soovitab ootajatel sõbralikult suhelda ja rahu säilitada.

“Oleme kaalunud koridori järjekorraautomaadi paigaldamist, nagu on pankades, ja ilmselt seda me sügisel teemegi,” andis Lemendik lootust olukorra paranemiseks. “Siis saavad inimesed rahulikumalt oodata, samal ajal järjekord lühemaks sellest ei lähe. Meie labor on pingelises töös aasta ringi.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles