Suurte poiste tagahoovimängud

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti draamateatri lavastus „Mängud tagahoovis ehk Because“ läheb Eestis hüvastijätuturneele, ringreis algab Pärnust 13. mail.

Suvisel lämbel päeval kohtub 14aastane koolitüdruk Dvori nelja endast veidi vanema koolipoisiga. Millega aega täita, kui kullimäng enam huvi ei paku? Siis tuleb põnevust otsida uutelt, seni tundmata erutavatelt radadelt.

Algab kõik süütust flirdist, aga mäng käib ju julguse peale, kasvab bravuur, igaüks üritab teist üle trumbata ja ennast kõige kõvema mehena maksma panna. Nooruslik kompromissitus ja kambavaim viivad mängu lubatava ja lubamatu piirile üha lähemale … ja korraga see piir murtakse.

Teatrikriitik Ivika Sillar kirjutas Teater. Muusika Kino artiklis lavastuse teemasid analüüsides: „Naise väärikus. Naise au. Kas neil mõistetel on praegu hinda või on nad muutunud naeruväärseks? Lavastus „Mängud tagahoovis” kompab teismeliste elu pahupoolt. Mis asi on mehelikkus, mis asi on naiselikkus? Igavene küsimus. Muist mehi lihtsalt on mehelikumad kui teised mehed ja muist naisi naiselikumad kui teised naised. Ja ülejäänud hammustavad huult ja kannatavad … See enesekehtestamise kahevõitlus vastassugupoolega tuleb läbida kõigil siia ilma sündinutel.”

Kas Dvori on ise süüdi selles, mis temaga juhtub? Kui ta on ohver, siis kelle – või mille? – ohver ta tegelikult on?

Lavastaja Viktor Rõžakovi, Moskva keskmise põlvkonna nimeka režissööri sõnade kohaselt on tema lavastuse puhul loost enesest tähtsamad küsimused, mis näidend püstitab. Näiteks: kui piir on ületatud, on siis võimalik tagasiteegi?

Tagahoovi nelja noorukit ja nende kaitsjaid kohtus kehastavad Märt Avandi, Kristo Viiding, Lauri Lagle ja Mihkel Kabel, ohvri ja süüdistaja kaksikrolli täidab Alina Karmazina. Kuuenda tegelasena on pidevalt laval DJ Aleksandr Žedeljov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles