Eveli Varikut huvitab naise loomulik olek

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eveli Variku pildid näitavad naist sellisena, nagu ta on.
Eveli Variku pildid näitavad naist sellisena, nagu ta on. Foto: Alar Raudoja

Eveli Varik on näidanud oma loomingut Pärnus varemgi, kuid nüüd on Pärnu raekojas linnagaleriis väljas paremik kaheksast varasemast näitusest ja kõigist teemadest, mida ta on 14 aasta jooksul kunstnikuna mõtestanud.

Pärnu kunstihuvilistele püüdis Varik oma jutu järgi välja valida need tööd, mida ta siin pole varem eksponeerinud.

Soov teha oma ülevaatenäitus raekojas süvenes tal pärast seda, kui oli näinud siinseid sopilisi kõrge laega ruume, mis talle iseäranis meeldivad.

Teemad ja lähtekohad on Variku näitustel olnud erinevad, ent nende põhijoon on naine ja tema saatus. Ühisel näitusel need teemad sulanduvad teineteisesse ja tekitavad kummalisi kooslusi.

Näiteks on Varik portreteerinud foto ja teksti kaudu naisi, kes temaga koos kunagi koolis kunsti õppisid, ja küsinud neilt, miks ei ole kellestki neist saanud tegevkunstnikku. Ja jõudnud järeldusele, et naine ei saa kunstnik olla, sest kunst tuleb päevakorda alles laste, kodu ja muude kohustuste järel.

Varik on oma kursuseõdedest ainus, kes suutnud kahe lapse kõrvalt paralleelselt käia kunstnikuteed.

Varik on seda meelt, et naise keha oskab objektiivselt pildile jäädvustada vaid naine, sest mehele kipub naine olema seksuaalobjekt ja mees ei taba kunagi lõplikult naise olemust.

Paljudel Variku fotodel on modellideks tema lähedased või kunstnik ise, sest tema kunst sünnib spontaanselt, just siis, kui selleks on õige valgus, paras koht ja hetk. Tavaliselt pole siis aga modelli kuskilt võtta.

“Ma ei ole fotograaf. Olen kunstnik, kes kasutab eneseväljenduseks neid võimalusi, mida pakub fotograafia,” rõhutas Varik.

Kuna salapärastel asjaoludel läks kaduma kunstniku viimase näituse “Seks ja söök” materjal: varastati 17 tööd (alles jäi kolm, mida Pärnuski näeb), asendas Varik selle väljapanekuga “Kaduvad”.

Esitletud on veel “Naine pole jänes”, “Sünnimärgid”, “Intiimsus”, “Hing”, “Naised ja roosid”, “King Kong nukud”, “Valulävi”, “Karje”, “Kui oleks tiivad”.

“Ülevaatenäitus “Lillelõhnaline serpentiinipall” peaks võtma ühe hingetõmbega ja kergelt kokku kõik raskepärased ja valulised teemad minu kunstis,” märkis kunstnik.

 

Eveli Variku loomingu ülevaatenäitus “Lillelõhnaline serpentiinipall” on Pärnu raekojas linnagaleriis avatud 19. maini.

Eveli Varik (sünd 1970) on õppinud Tartu kunstikoolis tekstiili, Konrad Mäe stuudios maalimist ja lõpetanud Eesti kunstiakadeemia magistrina graafika erialal. Mitmest läbivõetud meediumist on ta sünteesinud endale peamiseks loomeväljundiks hoopis fotograafia ja esinenud 2005. aastast paljudel soolonäitustel ja kuraatoriprojektides just sellega.

Andmed: Pärnu linnagalerii kuraator Mari Kartau

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles