Pärnu hansakoge pardaosa konserveeritakse

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu muuseum paneb 20 aasta eest Pärnu jõest leitud hansakoge pardaosa  vitriiniklaasi taha.
Pärnu muuseum paneb 20 aasta eest Pärnu jõest leitud hansakoge pardaosa vitriiniklaasi taha. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu muuseum hakkab konserveerima 20 aasta eest Pärnu jõest leitud hansakoge pardaosa ja hiljem on ajalooline väärtus juba muuseumi vitriiniklaasi taga.

Koge on keskaegne ühe- või kahemastiline purjelaev, mis oli kasutusel nii kauba- kui sõjalaevana. Pärnus uues muuseumihoones on 14. sajandist pärineva hansakoge parras seni seisnud auväärsel kohal, kohe ukse juures. Koge leidmisest kuni siiani on ajalooline leid tiirutanud Soomes, kus seda on eksponeeritud mitmes linnas. Põhjus selles, et muuseumi vanas majas polnud auväärsele laevale lihtsalt ruumi. Eile võis leidu veel kasvõi näpuga katsuda, edaspidi see enam võimalik ei ole, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Pärnu muuseumi puhul on aga tegemist ühe väga omalaadse kokkusattumusega. Nimelt tehti juba 1971. aastal ehk 20 aastat enne hansakoge leidmist valmis muuseumi logo, mis just koget kujutaski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles