Teotahtelised talgulised andsid tööle pihta

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Pärnu Postimees vaatles laupäeval tänavusi “Teeme ära!” talguid Pärnumaal Sindis, Paikusel, Saarde vallas Allikukivil ja Pärnu linnas, kus kõikjal valitses hea meeleolu ja tehatahtmine.

Kuigi koristustalgud on üdini positiivne ja meie kõigi heaolu silmas pidav ettevõtmine, võib nentida, et eelistatud olid objektid, mis otseselt igaühe silma alla jäävad. Vähem tähelepanu pälvisid kõrvalised nurgatagused.

Talgutel kokkukorjatud prahi võttis Paikuse prügila kokkuleppel „Teeme ära!“ meeskonnaga vastu soodustingimustel. Ehk prügila raha selle eest ei võtnud, aga tasuda tuli riigi kehtestatud saastetasu. Ühtekokku ladestati Paikres hinnanguliselt 16 000 tonni prügi, vedu sinna aitasid mitmel pool korraldada omavalitsused.

Sindis tegutsesid koolinoored

Sindi linnas valitsesid tänavustel talgutel noored. Nii kohaliku gümnaasiumi kui aastatega aina enam populaarust võitnud noortekeskuse juures võis töömail näha enamasti kooliõpilasi.

Sindi kooli ümbruses nagu mujalgi Pärnumaal tegid heatujulised talgulised kevadisi heakorratöid, samuti rajati annetatud taimedest püsilillepeenraid.

Sindi noortekeskuses juhatas talguliste vägesid keskuse juhataja Helle Vent, kes oma entusiasmiga on koondanud õdusasse keskusesse hulganisti noori. Korrastustööde järel anti kõigile noortele nii aukiri kui rinnamärk, mis kunagi muretsetud spetsiaalsel masinal ja tänavuse “Teeme ära!” logo pildiga kõigile osavõitjatele sealsamas stantsiti.

Rõõm oli vaadata Paikuse lasteaia Mesimumm lastevanemaid, kes lasteasutuse metsatukka, aeda ja aiatagust korrastama olid tulnud. Lapsed mängisid lasteaia atraktsioonidel, kuni emad-isad korrastustöödega ametis olid.

Saarde valla Allikukivi rahvas koristas talgutel oma kodukoha bussijaama ja kiriku vahelist ala, puhastades selle võsast, prahist ja puulehtedest. Lapsed kasisid Allikukivi koobaste ümbrust sinna veetud prügist.

“Talgutele tuli paarkümmend inimest. Ilm soosis meid. Kõik olid rõõmsad ja täis tahtmist ise oma kodukandis midagi ära teha,” edastas Allikukivi talgutel osalenud Pärnu Postimehe ajakirjanik Silvia Paluoja.

Paluoja jutu järgi hakkas talgulistele silma, et inimesed viskavad väga palju prügi suvalistesse kohtadesse. Palju oli puruks pekstud pudeleid.

Talgutel ei tehtud ainult tööd. Allikukivi raamatukogu juhataja Tiina Kuum rääkis talgulistele kohalikust ajaloost, alustades riidevabriku rajamisest ja lõpetades tänapäevaga.

Kohaliku kohviku Rõõmukivi perenaine Maris kostitas töötegijaid maitsva supiga.

Paluoja andmeil kogunes sealne rahvas talgutele kolmandat aastat järjest. Eelmistel aastatel on korda tehtud Allikukivi koobaste ja allika ümbrus ning puhastatud vabriku varemed.

Võsasest männikust parkmets

Pärnusse jõudnud, avastasime talgulised askeldamas Riia maantee ja vast rajatud Liivi tee vahelises männikus. Märtsi keskpaigas mainisid linnaametnikud, et sellest kahe tee vahele jäävast metsaalast võiks saada korrastatud parkmets.

Nädala jooksul mahavõetud võsa ja männikusse poetatud prahti olid tulnud kokku korjama Pärnu abilinnapead Meelis Kukk ja Romek Kosenkranius, universaalse minitraktoriga võis toimetamas näha linnafirma juhatajat ja volikogu liiget Raul Sarandit. Kokku oli talgulisi seal paarkümnend.

Edasi vaatasime Euroopa Liidu toel korrastatavale linna rannaniidule, kus linnalehmad muru ja roogu niidavad. Pärnu linnavalitsuse arenguteenistuse juhataja Anneli Lepp, kelle ühes kaaslaste ja väikelastega rannaroostiku vahelt tabasime, ütles, et mahavisatud prahti on arvatust vähem.

Mere äärde viivate jalgradade äärest võis leida nii klaas- kui plastmasspudeleid ja muud sodi, aga suurem prügihunnik kogunes hoopis randa kandunud prahist.

Ärgu tundku kalamehed end solvatuna, aga näinud merejääl tuhandeid kalastajaid, jääb kahtlus, et vähemalt osa randa uhutud prahti pärineb talvistelt püügimeestelt.

Pärnu raekoja keldri koristamine oli talgupäeva üks eripärasemaid ettevõtmisi. Hoonest tassiti välja nii eelmise sajandi 70. aastate mööbel kui tollased jõulukaunistused ja leiti nii mõnigi huvitav raamat või isepärane ese. Tekkis uudishimu, mis asju raekeldris kunagi aeti, aga seda peab ilmselt tollastelt linnaisadelt küsima.

Järgmisena jõudsid reporter ja fotograaf jõe äärde sõudeklubi Pärnu juurde, kus kõrvuti kuulsate sportlaste ja treeneritega askeldas heakorratöödel hulk noori.

Sõudeklubi üks suurimaid tänavusi ettevõtmisi oli jõekalda mullaga täitmine ja sinna muruseemne külvamine.

Samuti kõpitsesid talgulised suvemajakesi, võtsid ette värvimistööd.

Vahva oli näha õnnelikke noori tehtud tööst rõõmu tundmas, rääkimata Jüri ja Tatjana Jaansoni kõikjal jalus siblivast koerast Tupsu Jaansonist, kes olevat selle nime all kantud talguliste nimekirja.

Talguliste seas hakkas silma sokkis, auklike pükste ja muheleva näoga Vahur Mäe, Pärnu linnavolikogu esimees, kes suvemajakese terrassi põrandat kõpitses.

Kogu Eestis osales laupäeval talgutel üle 30 000 eestimaalase, neist Pärnumaal 2353.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles