Kalevi staadionile võib konkursita hotell kerkida

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas aastal 2015 ja hotellita või enne seda ja koos sajatoalise hotelliga.
Kas aastal 2015 ja hotellita või enne seda ja koos sajatoalise hotelliga. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsus kaalub mõtet anda Kalevi staadioni 99 aasta pikkune hoonestusõigus ilma avaliku konkursita konkreetsele investorile, sest rohkem hotelli ehitamise õiguse eest staadioni korrastajaid ei näi olevat.

“Kui tuleb keegi uus investor, siis 24 tunni jooksul saab minu jutule. Seni pole me veel midagi siduvat teinud. Kuidas Kalevi staadion lõpuks korda tehakse, on volikogu otsustada,” ütles linnapea Toomas Kivimägi.

Investorile hotell, linnale staadion

Pärnu linn on huvitatud Kalevi staadioni kordategemisest, et seal rahvusvahelisi jalgpalli- ja kergejõustikuvõistlusi korraldada. Ärimehi võiks huvitada ligi 100 toaga hotelli ehitamine ranna rajooni kõige atraktiivsemasse piirkonda. Ometi huvitub sellisest võimalusest vaid üks investor, kes esialgu ei soovi oma nime avalikustada.

Kivimägi teatel on staadioni rekonstrueerimiseks kaks moodust. Esimene on teha seda Euroopa Liidu toel, kuid siis ei juhtuks see enne 2015. aastat.

Lootus ELilt staadioni korrastamiseks raha saada on Kivimägi hinnangul päris suur. Praeguse rahastamisperioodi jooksul on Pärnu linnaliste piirkondade arendamise meetmest saanud või saamas kaheksa miljonit eurot ning Kalevi staadion on nii linna kui riigi üks prioriteete. Samal ajal algab järgmine rahastamisperiood 2014. aastast.

Teine võimalus on kaasata erakapital, nii nagu spordiselts Kalev üritas seda teha. Kalevi kavatsused ei õnnestunud ja järgmisel nädalal toimuva linnavolikogu istungi päevakorras on 2005. aastal sõlmitud hoonestusõiguse lepingu ennetähtaegne lõpetamine.

Läbirääkimised takerdusid

Linnavalitsus on arutanud mõtet seada staadionile hoonestusõigus enam-vähem samadel tingimustel mis Kalevile. Investoritele antakse võimalus staadioni tribüüni mõlemasse serva kuni neljakorruseline hotell ehitada ja hotelli pidades 99 aastat raha teenida.

Vastutasuks soovib linn staadioni rahvusvahelistele nõuetele vastavat kordategemist: 1500 istekohta, 66 x 103 või 64 x 100 meetri suurune jalgpalliväljak, selle kõrval hüppealade kastid ja ümber kaheksarajaline jooksurada.

“Kui teha, siis korralik. Järgmise 20 aasta jooksul nii suurt staadioni Pärnusse ei ehitata ja siia on vaja rahvusvahelisi võistlusi,” põhjendas Kivimägi.

Investori arvestuste kohaselt maksaks staadioni korrastamine 1,9 – 2 miljonit eurot. Tema on valmis investeerima miljoni, riigilt loodetakse saada pool miljonit.

Siinkohal on läbirääkimised takerdunud, sest pool miljonit jääb puudu.

Kivimägi jutu järgi on linnal niigi risk, et tööd lähevad kallimaks. “Kui läheb maksma näiteks 2,5 miljonit, siis kes võtab riski ülejäänu osas?” küsis ta.

Kivimägi sõnade järgi soovib linn investorilt vähemalt 1,4 miljoni euro suurust investeeringut. Investor mõtleb.

“Arvan, et kuu–kahega on asi selge,” lausus Kivimägi. “Siis on mõttekoht, kas nõrgendada linna positsiooni või öelda, et teeme staadioni korda 2015. aastaks ilma hotellita.”

Ainult üks huvitundja

Kivimägi jutu järgi oleks ta ülimalt rahul, kui linnal oleks rohkem investoreid. Siis saaks nende vahel valida ja konkursse korraldada. Aga kuna Kalev pole seitsme aasta jooksul investorit leida suutnud ja senine huvitundja võib jääda ainukeseks, saab linnavalitsus teha volikogule ettepaneku anda staadion hoonestada otsustuskorras.

Investori, staadioni ja üldse kogu ranna rajooni huvides on, kui Ranna puiestee äärde staadioni harjutusväljakute juurde rajataks lõpuks sinna kavandatud 220kohaline parkla.

Kivimägi ütlust mööda on läbirääkimised riigiga niikaugele jõudnud, et tõenäoliselt juba sel suvel saab riigile kuuluval maal parkida.

Tõsi, tegemist on ajutise kokkuleppega ja suuri investeeringuid enne maa linna omandisse andmist parkla väljaehitamiseks ei tehta.

Linnapea jutu järgi kavatseb linn parklamaa kutsekooli hoovi kavandatud sotsiaalmaja kinnistu vastu vahetada ja kui see tehtud, ehitatakse korralik parkla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles