Eramu soojustamiseks võib toetust küsida

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luksemburgile müüdud saastekvoodi eest saavad eestlased oma eramud energiasäästlikumaks muuta.
Luksemburgile müüdud saastekvoodi eest saavad eestlased oma eramud energiasäästlikumaks muuta. Foto: Ants Liigus

Kel plaanis oma kodumaja või suvila soojapidavamaks muuta ja küttearvete vähendamise nimel remont ette võtta, saavad KredExilt selleks toetust küsida.

Avaldusi väikeelamu rekonstrueerimiseks ja taastuvenergiaseadmete soetamiseks võtab KredEx vastu aprilli viimasest päevast ja see võimalus on osutunud ülimenukaks: esimese nädalaga esitati kogu Eestis 232 avaldust, teatas KredExi kommunikatsioonispetsialist Tarmo Seliste.

Väikeelamu energiatarbe vähendamiseks mõeldud toetust küsiti 79 korral ja taastuvenergiaseadmete, näiteks päikesepaneelide ja -kollektorite ning väiketuulikute soetamiseks esitati 153 taotlust.

Taastuvenergiaseadmete vastu oli huvi sedavõrd suur, et laekunud taotluste rahaline maht ületab ettenähtud summat ja nende taotluste vastuvõtt paraku peatati esmaspäeval.

Kes tohib küsida?

Maja küttekulude vähendamiseks võivad toetust küsida nii need, kes elavad 100 aastat vanas majas kui hiljutise ehitusbuumi ajal kerkinus. Samuti sobivad ridaelamud, kahe korteriga majad ja suvilad või aiamajad, mis on kasutusel vähemalt neli kuud aastas. Täpseid tingimusi ja toetusraha suurust saab uurida KredExi kodulehelt. Toetust ei saa aga küsida ehitusjärgus majade valmisehitamiseks.

“Eramajade toetusmeede on abiks eelkõige neile majaomanikele, kes juba varem on plaaninud oma kodu energiatõhusust ja sisekliimat parandada, toetus annab seni puudu olnud välise lisatõuke mõtted ellu viia,” selgitas KredExi hoonete energiatõhususe projektijuht Kalle Kuusk.

Raha jagatakse nii rekonstrueerimistöödeks, ehitusmaterjalide soetamiseks, tööde projekteerimiseks, omanikujärelevalveks kui taastuvenergiaseadmete ostuks ja paigalduseks. “Toetust tasuks küsida maja välisseinte soojustamiseks, kütteallika või küttesüsteemi vahetamiseks ja uuendamiseks ning ventilatsioonisüsteemi paigaldamiseks,” soovitas Seliste.

Enne küsi, siis tee

Raha on võimalik küsida ka maa- ja õhk-vesi tüüpi soojuspumba paigaldamiseks, kuid mitte õhk-õhk-soojuspumba tarvis.

Väga oluline on teada, et raha saab taotleda enne tööde algust. “Tööd on abikõlblikud taotluse esitamise hetkest. Juba tehtud tööde suhes toetust taotleda ei saa. Ainult ehitusprojekti kulu on abikõlblik meetme väljakuulutamise hetkest,” selgitas Seliste.

Ehk tööde projekti võite praegu kohe ära tellida, aga töödega ei tohi alata enne, kui taotlus KredExile saadetud. Seega ei saa raha taotleda ka pooleli tööde tegemiseks.

Mõne töö puhul tuleb taotluse esitamiseks appi võtta vastava ala spetsialistid.

“Projekt on vajalik, kui ehitusseaduse järgi vajavad plaanitavad tööd ehitusluba. Kui ehitusluba ei ole nõutav, piisab tehnilisest kirjeldusest. Projekti peab tegema isik, kelle tegevusala on majandustegevuse registri põhjal projekteerimine. Majade energiaklassi võib määrata projekteerimisettevõte või energiaaudiitor,” seletas Seliste.

Raha maksab KredEx üldjuhul välja ühes osas pärast tööde lõppemist, kui taotleja on arved omafinantseeringu mahus tasunud. “Kui KredExilt on saadud positiivne toetusotsus, makstakse raha pärast tööde teostamist välja. Juhime tähelepanu, et kõik tehtud tööd peavad vastama eelnevalt KredExile esitatud taotlusele,” rõhutas Seliste.

 

Väikeelamud

* Toetust saavad taotleda õiguslikul alusel ehitatud ja kinnistusraamatusse kantud väikeelamute füüsilisest isikust omanikud, ühis- või kaasomandis olevate kinnisasjade korral üks omanikest volitatud esindajana või kinnistu hoonestusõiguse omanik. Taotleja väikeelamu võib olla ka ridaelamu või kaksikelamu sektsioon, millel on eraldi katus ja eraldi sissepääs maapinnalt.

* Toetuse taotleja väikeelamu peab olema kantud ehitisregistrisse, kus olgu kirjas ka esmase kasutuselevõtu aasta.

* Kui taotleja väikeelamule on pärast 22.07.1995 väljastatud ehitusluba ehitise püstitamiseks, peab elamul olema kasutusluba.

Allikas: KredEx

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles