Kesklinna ehitatakse tasuline parkla

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui eile ilutses Ringi 2 kinnistul hiiglaslik porilomp, siis 1,5 kuu pärast peab seal olema korralik parkla.
Kui eile ilutses Ringi 2 kinnistul hiiglaslik porilomp, siis 1,5 kuu pärast peab seal olema korralik parkla. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsus andis Port Arturite vahel oleva Ringi 2 kinnistu kümneks aastaks üürile Pärnu Keskuse ärikeskuse omanikule PK Arendus, mis peab sinna juuli alguseks investeerima kommunikatsioonidega sajakohalise parkla rajamiseks paarsada tuhat eurot.

Linnavalitsuse avalike suhete nõuniku Maria Murakas-Ollo teatel tunnistasid linnajuhid oma 30. aprilli istungil parimaks osaühingu PK Arendus pakkumise.

Vastavalt kokkuleppele peab ettevõte maksma 1. juulist linnale igakuiselt üüri 833.33 eurot + käibemaks ning rajama territooriumile vee ja elektri tarbimiskohad avalike ürituste teenindamiseks, sademevee kanalisatsiooni ja valgustuse. Kõik kokku maksab hinnanguliselt 200 000 eurot.

Ettevõttel on õigus parklas korraldada avalikke üritusi ja parkimist. Üürnik peab võimaldama tasu nõudmata linnal või tema poolt nimetatud isikul korraldada ühes kalendriaastas vähemalt kuuel päeval maaüksusel avalikke mittekommertslikke üritusi. Linn omakorda peab pärast üritust platsi koristama ja tasuma kommunaalarved.

PK Arenduse juhatuse liikme Jaan Loti sõnade järgi rajab ettevõte parkla oma kulu ja kirjadega suuresti enda ärihuve silmas pidades.

“Esiteks on Pärnu Keskuse juures parkimiskohti puudu ja need, mis on, on ebamugavad,” põhjendas Lott. “Kaubanduskeskustevaheline piirkond toimib paremini, kui parkla valmib. Näeme seda ühtse lahendusena.”

Loti teatel on hakanud kaubandus Pärnu kesklinnast ära kolima ja selle trendi pööramiseks tuleb midagi ette võtta.

“Kui kaubanduskeskuste vaheline ala hakkab elama, läheb kaubandusel paremini,” arvas Lott. “Sellepärast plaanime rajatavas parklas korraldada üritusi. Näiteks on sellel kohal olnud traditsiooniliselt Lauri Viikna tsirkus, ei näe põhjust, miks ei peaks see sinna edaspidigi tulema. Kui tekib koht, kus inimesed harjuvad käima, on see ju kõigi huvides.”

Rajatav parkla jääb avalikku kasutusse, lisatakse üldisesse süsteemi ja seal kehtivad Loti kinnitusel samad parkimistariifid, mis mujal Pärnu kesklinnas. Parkimiskellaga on esimene tund tasuta. Pärast seda maksab tööpäeviti 8-18 üks tund 0.95 või 1 euro vastavalt sellele, kas tegu on M-pileti, parkimisautomaadi pileti või käsimüügipiletiga. Päeva hind on 3.20 eurot.

“Parkla on mõeldud kaubanduskeskuse külastajatele, päris kesklinna büroode töötajate autosid sinna ei tahaks,” lisas Lott. “Soov on ikka, et parkijate kontingent vahetuks.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles