Tarbijakaitse: bambusest tekstiiltoodete müüjad eksitavad tarbijaid

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bambusest valmistatud tekstiil. Foto on illustreeriv.
Bambusest valmistatud tekstiil. Foto on illustreeriv. Foto: Erakogu

Eestis pakutakse müügiks bambusest sokke, särke, hommikumantleid, rätikuid, lõnga ja muudki. Selliste toodete müüjad eksitavad tarbijaid, sest need tooted ei koosne looduslikust bambuskiust, vaid keemilisel töötlusel saadud tehiskiust, teatas tarbijakaitseamet.

Bambus on puit ja sellest ei saa muul moel sokkide-särkide jaoks vajalikku ihusõbralikku materjali kui keemilist töötlust ehk viskoosmenetlust kasutades. Sellise tehnoloogia abil toodetud materjalide puhul on tegemist keemiliste kiudude klassi kuuluva tehiskiu, mitte loodusliku materjaliga.

Seega, kuigi kiu toormaterjaliks on bambuspuit, ei tohi toote märgistamisel kasutada sõnu „bambus“ ja „bambuskiud“, sest need jätavad eksliku mulje,  nagu oleks tegemist loodusest töötlemata kujul saadud kiuga. Märgistamisel on õige kasutada sõna „viskoos“.

Tarbijakaitseamet on sel teemal saatnud märgukirja 14 e-kaubandusega tegelevale ettevõttele. Kümme neist on eksitava info edastamise lõpetanud, nelja ettevõtte suhtes menetlus kestab.

Tarbijakaitseameti teatel saab toote kiukoostises kasutada nimetust „bambus“ või „bambuskiud“ ainult sel juhul, kui selle valmistamisel on kasutatud naturaalset bambuse kiudu, mida toodetakse mehhaaniliselt bambusvarrest.  Sellisel moel toodetud kiud on aga väga jäik, mistõttu kasutatakse seda rõiva- ja sisustustekstiilides üliharva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles