Volikogu vaidles tuliselt Pärnu põhimääruse üle

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakondlase Mart Viisitamme ja Reformierakonda esindava Urmas Sule saatuseks on oodata, millised otsused eestseisuses lõpuks langetatakse.
Keskerakondlase Mart Viisitamme ja Reformierakonda esindava Urmas Sule saatuseks on oodata, millised otsused eestseisuses lõpuks langetatakse. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavolikogu vaidles eile tuliselt Pärnu uue põhimääruse üle, mis muudab tema töökorralduse täitevvõimule meelepärasemaks, parkimiskorralduse täpsustamiseks nappis võimuliidul hääli.

Kõige enam vaidlusi põhjustas protseduurireeglite ringitegemise varjus eri poliitiliste jõudude vaheline suhete klaarimine. Saanud teada, et fraktsiooni liikmete arvu vähendamisega viielt neljani võib peale Isamaa ja Res Publica Liidu ja Keskerakonnast lahkunute ka Keskerakond uuesti fraktsiooni moodustada (kaalukeel on siin Margus Tammekivi), hääletas võimuliit senise olukorra säilitamise poolt.

Esmalt tegi redaktsioonitoimkond ettepaneku, et neljaliikmelisi fraktsioone võiks lubada pärast järgmisi volikogu valimisi. Seejärel asus viieliikmelise fraktsiooni eest võitlema Peeter Priski (IRL) juhitav majanduskomisjon. IRLil on volikogus sotsiaaldemokraatidega ühine fraktsioon, mis nüüd püsib tõenäoliselt kuni valimisteni.

IRLi valimislubadust ei toetanud keegi

Tõeliselt nauditava etteaste tegi isamaaliitlane Ago Kalmer, kes volikogusse ei kuulu, ent suutis majanduskomisjoni veenda vajaduses teha ettepanek, mille järgi ei tohiks linnavolinikud kuuluda linna äriühingute juht- ega kontrollorganitesse. Tegu on IRLi vana valimislubadusega, mida näiteks Pärnu Haldusteenuste juhataja Raul Sarandi (IRL) ignoreerib.

Kuna ettepaneku jõustumisel ei saaks peale Sarandi, Pärnu Vee juhataja Garri Suugi ja Estonia juhataja Cardo Remmeli volikogusse kuuluda hulk volikogu liikmeid, kes kuuluvad linna äriühingute nõukogudesse, viskas linnasekretär Tiina Roht neile päästerõnga. Rohti hinnangul oleks selline piirang vastuolus põhiseaduse ja veel mitme seadusega.

Osa volinikke ruttas end hääletamiselt taandama ja lõpuks, kui saabus aeg kätt tõsta, ei hääletanud majanduskomisjoni ettepaneku poolt ükski volikogu liige! Seega suutis volikogusse mittekuuluv poliitik tekitada paarkümmend minutit kestva vaidluse, milles kõik olid ühte meelt.

Kivimägi kiitis Viisitamme

Ekslinnapea Mart Viisitamm (Keskerakond) pidas kõne, mille eest linnapea Toomas Kivimägi talle tunnustust avaldas. “Põhimääruse eri redaktsioone lugeda on olnud küllaltki piinlik. Ühtpidi on see humoorikas, teisalt kurb, et linna ühe alusdokumendiga nii tehakse,” ütles Viisitamm.

Viisitamm leidis, et Pärnu uue põhimääruse eesmärk on volikogu liikmete tasalülitamine. “Tõenäoliselt on see Kivimägi valimisliidu vastulöök IRLile Laarmanni ründamise eest,” kommenteeris ta fraktsiooni liikmete arvu vähendamise kavast loobumist.

Viisitamm juhtis tähelepanu, et aastaid on linna põhimäärust rikkunud volikogu aseesimees Väino Hallikmägi, kes samal ajal on fraktsiooni esimees ja volikogu aseesimees. Nii vana kui uue põhimääruse järgi on see keelatud.

“Seda pole uurinud mupo ega kapo. Kas tõesti pole Reformierakonnas inimest, kes suudaks aluse ja öeldise kokku panna?” küsis Viisitamm.

Viisitamm tõdes, et vahepeal jõudis volikogu põhimääruse muudatusi arutades olukorrani, kus riigikogus tuleb infotunni küsimus esitada üks päev ja Pärnu linnavolikogus kümme päeva enne istungit. “Infotund on see koht, kus me küsime, miks linnapea ründab Raul Kivi,” lausus ta.

“Volikogu kokkukutsumiseks oleks piisanud, et pühapäeval lõpetab Mäe (volikogu esimees Vahur Mäe, T. R.) viimased õlled ja kutsub volikogu neljapäevaks kokku,” rääkis Viisitamm. “Linnavalitsus oskab alati põhjendada, miks erakorralist istungit vaja on.”

Volikogu otsustas, et talle piisab neljast, korralise istungi puhul seitsmest päevast, et saada elektronposti kaudu istungi kutse, päevakord ja eelnõud koos asjasse puutuvate dokumentidega. Seda iroonilisem oli, et hiljem ei suutnud Mäe Viisitamme elektrooniliselt saadetud parkimisettepanekut üles leida ja palus tal see istungil paberil esitada. Pärast vaheaega jõudis elektronkiri Mäeni.

Planeeringukomisjon tegi reformierakondlase Peeter Saunpere initsiatiivil ettepaneku, et volikogu eelnev koosseis võiks otsustada järgmise koosseisu töötasu. Ettepanek ei leidnud linnavalitsuse ega volikogu enamuse heakskiitu.

Parkimist muuta ei õnnestunud

Parkimiskorraldust soovis linnavalitsus muuta nii, et esmaspäeval oleks parkimine Vana turu juures tasuline ning staadioni varuväljakute juurde ja Papli tänava nurka tekiks suvel viieeurose päevapiletiga soodusparkla. Viisitamm kasutas ära, et koalitsioon pole täitnud lubadust väljaspool suveperioodi Pärnus tasuline parkimine lõpetada, ja esitas eelnõu, mille järgi Pärnusse sisse kirjutatud inimestele olnuks linnas parkimine tasuta.

“Lubati ju ka tasuta parkimist, mitte ainult linnapea palka,” lausus Viisitamm.

Abilinnapea Romek Kosenkranius tõrjus ekslinnapea ettepanekut väidetega, et õiguskantsler on tauninud kohalikele elanikele soodustuste tegemist (samal ajal võivad pärnakad odavama parkimispileti osta) ning et linnakodanike ja külaliste vahel vahetegemist on raske administreerida.

Hääletamisel lükati Viisitamme ettepanek tagasi, kuid linnavalitsusegi kavatsused kukkusid läbi. Volikogu häälteenamusest jäi puudu üks hääl ja volikogu peab parkimismuudatuste juurde hiljem tagasi tulema.

Viimasena vastas Kivimägi Saunpere arupärimisele, miks kirjadele õigel ajal ei vastata. Eksimuste põhjustest on Pärnu Postimehes juba juttu olnud.

Kivimägi tunnistas, et ta on mõnikord liiga emotsionaalne, ent suhtub kõikidesse volikogu liikmetesse võrdselt. Linnapea tunnustas nii Saunperet kui Viisitamme eksimustele tähelepanu juhtimise eest ja ütles, et Saunpere on asjalik volikogu liige.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles