Muuseumid muutuvad kinosaalideks

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Homme õhtul algav tänavune muuseumiöö kannab nime „Öös on kino“ ja on pühendatud Eesti filmi 100. aastapäevale. Filmikava saab vaadata Pärnu muuseumis, Koidula muuseumis, Pärnu uue kunsti muuseumis, Carl Robert Jakobsoni talumuuseumis Kurgjal ja Lavassaare raudteemuuseumis.

Muuseumiööd ette valmistanud Pärnu muuseumi projektijuhi Elmar Tringi sõnade järgi muutuvad muuseumid homme õhtul improviseeritud kinosaalideks. Jannseni tänaval Koidula muuseumis saab vaadata kroonikakaadreid ja Aida tänaval uues muuseumihoones Eesti filmiklassikat. Mõlemas muuseumis on siis sissepääs prii.

Koidula muuseumis näidatakse 18–23 Pärnu kroonikakaadreid aastatest 1910–1940.

Pärnu kesklinnas uues muuseumimajas juhivad kell 18 algavat vestlusringi „Naine võtab vähe ruumi“ Tartu ülikooli doktorant, sotsiaalpoliitika magister Katri Lamesoo ja kunstnik Liina Siib. Näitusesaalis saab tutvuda Siibi samanimelise väljapanekuga. Kohvikus on üleval fotovõistluse „Pärnu teel“ pildid.

Kell 20 näeb vastses muuseumihoones filmi „Naine kütab sauna“, kell 21.30 algab „Ukuaru“. Filmide näitamist toetab Tallinnfilm ja seansid on tasuta.

Muuseumiööl võib osaleda õnneloosis, mille annetustega toetatakse muuseumi. Õnnelikud võitjad saavad muuseumitrükiste omanikuks.

Pärnu uue kunsti muuseum on muuseumiöö aegu avatud tasuta 18–23.

Linastuvad Mark Soosaare „Kuldtõld“ ja „Nikolai tänav Pärnus“. Pärnu filmifestival esitleb Hollandi režissööri Boris Gerretsi dokumentaalfilmi „Inimesed, kes ma oleksin ja ehk olengi“.

Veel saab vaadata Pärnumaal filmitud ja Kaljo Kiisa käe all valminud Eesti mängufilmi „Jääminek“. Õhtu lõpetab maailma filmikunsti kullafondi kuuluv Charlie Chaplini „Suurlinna tuled“.

Uue kunsti muuseumis on avatud rahvusvaheline klaasikunstinäitus „Tervitades, Teie ...“ ja Liili Mõtuste mälestusnäitus „Mere mälu“.

Carl Robert Jakobsoni talumuuseumis Kurgjal pakutakse muuseumiööl võimalust kohtuda Jakobsoni, Kurgja talu ja taluga seotud inimestega läbi kaamerasilma alates aastast 1936. Muuseumi peamajas näeb kaadreid talu ajaloost, räägitakse seal elanud inimestest ja meenutatakse toimunut.

Veskis näidatakse filmi ansamblist Linnutaja, jagatakse mälestusi filmi tegemisest ja ansambli käekäigust. Esineb Linnutaja.

Laudas saab kohtuda talumuuseumi loomadega ja vaadata filme nii Eesti maakarjast kui Eesti hobusest. Veistest räägib Eesti maakarja kasvatajate seltsi tegevjuht Käde Kalamees.

Rehes tegutsevad töötoad, kus saab meisterdada pajupilli ja vesta pulgaloomi. Mudilased näevad multikaid Jänku-Jussi muuseumikülastustest.

Lavassaare muuseumraudtee on muuseumiööl tasuta avatud 18–23.30, linastub raudteeteemaline filmiprogramm. Aururongi ja dresiiniga saab sõita soodushinnaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles