Linn jäi lõhkujatele alla

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võõras ei oska aimatagi, et veel mullu palistasid ka siin promenaadi lambid.
Võõras ei oska aimatagi, et veel mullu palistasid ka siin promenaadi lambid. Foto: Ants Liigus

Ehkki aasta eest oli Pärnu täis otsustavust vandaalide ees mitte murduda, tuli linnal nüüd tunnistada lõhkujate võitu: kõik rannapromenaadil Kuuse tänava pikendusest Raeküla poole jäävad madalad lambid on maha võetud ja nende senised kohadki märkamatuks silutud.

„Kuuse ja Side tänava pikenduse vahel oli osa lampe kinnitatud laudade külge ja neid lammutati pidevalt,” vahendas Pärnu Postimees mullu 28. mail Pärnu linnavalitsuse tehnovõrkude peaspetsialisti Jaan Põlma sõnu. „Nüüd valas Elwo sinna betoonpadjad, praegu need kivistuvad ning järgmisel nädalal panevad Elwo töömehed lambid tagasi. Loodame, et kolmapäevaks, 1. juuniks on kõik korras.”

Lambid, tõsi, said korraks kõik tagasi ja põlemagi, paraku üürikeseks ajaks.

Seda vaatamata laamendajaid korrale manitsema pidanud hoiatusele, et taastatud lambid varustatakse turvafirma G4S anduritega ja samuti tuleb rannapaviljoni vetelpäästetorni rannapromenaadile suunatud valvekaamera.

Lootus on, et ei lõhuta

Eile tõdes Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõunik Maria Murakas-Ollo taas, et inimene küll mõtleb, ent jumal juhatab.

„Me ei eelda midagi tehes, et inimesed hakkavad seda lõhkuma, eks meie lootus ole ikka see, et tehtu säilib ja püsib, mis on ka täiesti loomulik,” ütles linnaametnik.

Sellega polnud avalike suhete nõuniku laamendajatest põhjustatud pahameel otsas ja ta lisas: „Kurb on, et selliseid asju juhtub, aga päris nii ei saa, et teeme midagi valmis – Vallikääru või Rannapargi – ja siis peame arvestama lisakuluga, et peame sinna panema kellegi seisma ja valvama. See ei ole niimoodi. Asjad peaksid käima nii, et ilusat hoiavad kõik.”

Kas üldse ja kunas saavad äravõetud, uuena väidetavalt 26 000 krooni ehk 1661 eurot (üks lamp!) maksnud valgustid uutega asendatud, ei osanud Murakas-Ollo pakkuda. Küll ütles ta, et laastatud lampide pärast pöörduti juba läinud aasta sügise hakul neid valmistava Itaalia ettevõtte poole ja esitati vastav tellimus.

Paraku, nagu nüüd on selgunud, on lambitehase omanikud vahetunud. Ühtlasi on suur tõenäosus, et taotlus uute lampide kohta pole ettevõtte nüüdsete peremeesteni jõudnudki, nii et Pärnul tuleb leida kõnealuses vallas uus koostööpartner. „Sellega läheb mõningane aeg, eeldatavasti saabub selgus septembris,” arvas Murakas-Ollo.

Osa lampe jääb paika

Seni on kindel, et paika jäävad kõik rannapromenaadi kõrged valgustid – nende peale pole lõhkujate hammas veel hakanud. Samuti üritab linn jõudu ja võimalust mööda hea seista selle eest, et Kuuse tänava pikendusest rannahoone poole palistaksid 2006. aasta juunis valminud ja 20,9 miljonit krooni maksma läinud ranna jalutusteed põlevad ja purustamata klaasidega madalad laternad. „Et see lõik oleks valgustatud ja pilt ühtlane,” sõnas Murakas-Ollo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles