Google käis sinu tänaval

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ekraanitõmmis

Läinud nädalal lisas internetigigant Google oma kaardirakendusse Eestimaa Street View ehk tänavavaate, mis kontoriinimesed tundideks kuvari ette naelutas. Street View’ tarvis pildistas Google koostöös kodumaise Regioga üles kõik avalikud tänavad ja teed külatanumatest magistraalideni.

Tänu Street View’le saab nüüdsest virtuaalsel moel kogu Eesti läbi jalutada, vaadata tänavaid, teha reisiplaane, uurida oma kodu ümbrust ja uudistada naabrite-töökaaslaste elamist.

Nagu mujalgi maailmas, kus reaalse elu virtuaalne pildivaade kõigile nuhkimiseks üles riputatud, on Eestiski kõlanud kahtlevaid hääli ja süüdistusi Google’i aadressil privaatsuse rikkumises. “Ühest küljest on muidugi kena maailma arvutiekraani kaudu avastada ning reisikulusid kokku hoida. Kuid on meil seda ikkagi vaja? Ja millise hinnaga? Ja kas iga internetikasutaja peaks saama üle lugeda mu lillepeenrad ja nööril rippuva pesu?” küsis eilses Eesti Päevalehes retooriliselt Roy Strider.

Muidugi võib suurfirma ettevõtmises näha privaatsuse rikkumist, hoolimata sellest, et näod ja autonumbrid on ähmastatud, samal ajal ei saa ülima eraldatuse nõudmisega liiale minna. Igaüks võib oma maja ette kahe meetri kõrguse plangu ehitada, kaitsmaks end nii Google’i kui niisama fotoaparaadiga möödakäija eest.

Pigem on Google Street View’st siiski rohkem kasu kui kahju. Saame sealt suuniseid reisimiseks ja kinnisvara ostmist kaaludes ausa pildi ümbruskonnast.

Teraselt ja õigesti tõdes Argo Ideon laupäevases Postimehes: “See, et Google ja Regio võtsid oma arvutipildid üles peaaegu kogu Eestis, Räpinast Vormsi saare metsaradadeni, on minu meelest sisuliselt aasta tegu regionaalpoliitikas.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles