Rannavalve töötab vaid Pärnu keskplaažil

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Valgerannas ilutseb juba mitu aastat vaatetorn, mille võiks mehitada rannavalvuritega, ei ole Audru vallal endiselt vahendeid ranna turvalisuse tõstmiseks.
Kuigi Valgerannas ilutseb juba mitu aastat vaatetorn, mille võiks mehitada rannavalvuritega, ei ole Audru vallal endiselt vahendeid ranna turvalisuse tõstmiseks. Foto: Ants Liigus

Kui Pärnu plaažil tänavu linnavalitsuse rannavalve lihthanke võitnud OÜ Articard proovib end uue pakkujana tõestada, siis Valgerand ja Kabli rand peavad jätkuvalt läbi ajama vetelpäästjateta.

Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõuniku Maria Murakas-Ollo teatel tunnistati hanke parimaks Articardi pakkumine maksumusega 20 329 eurot. Hankel osales neli pakkujat.

Rannavalvurid on kogemustega

Turvafirma Articard valvab Pärnu keskrannas 1.–14. juunini 11–18 ja 15. juunist augusti lõpuni 10–20. Pärnu rannas on kaks vetelpäästetorni ja valvatavat rannaala kilomeeter.

Articardi müügiosakonna juhi Aleksander Truu sõnade järgi on Pärnu ranna turvamine ettevõttele vastutusrikas ülesanne.

“Oleme pakkunud rannavalveteenust kolm aastat ja hoolitsenud Viljandi ja Võru randade eest,” rääkis Truu. “Pärnu rand on meile suur väljakutse ja loodame, et see aitab meil firmat arendada. Teeme kõik, et pärnakad ja suvekülalised tunneksid end Pärnu plaažil turvaliselt.”

Truu sõnade kohaselt pakub Articard täpselt samasugust teenust nagu mullu G4S Eesti ja aasta varem suvepealinna plaaži turvanud General Security Service OÜ.

Truu kinnitusel on 14. juunini korraga tööl kolm ja pärast seda suve lõpuni iga päev viis rannavalvurit.

“Praegu käib meil suur ettevalmistustöö ja palkame kindlasti kogemustega töötajad, kes Pärnus varemgi rannavalveteenust pakkunud. Vähemalt 80 protsenti töötajatest saavad olema kohalikud,” lubas Truu.

Valdadel ei ole rannavalveks raha

Kuigi Audru ja Häädemeeste vald üritavad arendada nii Valgeranda kui Kabli randa ja sinna on rajatud rannavalvetornid, ei jätku valdadel tornide mehitamiseks raha.

“Inimeste turvalisust on loomulikult vaja tõsta,” ütles Audru vallavanem Siim Suursild. “Kui Pärnu rand on linna omandis, siis Valgerannas on valla käes ainult 170meetrine riba ja eramaade omanikud ei ole siiani olnud huvitatud koostööst rannavalveprojekti rahastamisel.”

Suursild tõstis esile, et riigimetsa majandamise keskuse tehtud külastajauuringu järgi on 95 protsenti suvel Valgerannas puhkajatest väljastpoolt Audru valda.

“Praegu on olukord, et valla maksumaksja kanda jääks kulu puhkajate turvamise eest, samal ajal kui puhkajad ostavad teenuseid ja jätavad raha hoopis Pärnu linna,” märkis Suursild. “Ettevõtjad aga ei kiirusta siia investeerima, sest suveperiood kestab meil maksimaalselt kuus nädalat ja selle ajaga peab investeering end ära tasuma.”

Vallavanema teatel kulub vallal praegu põhiaur sellele, et elavdada Valgeranda ja pikendada suvitushooaega.

“Eks mõtleme, kuidas Valgeranda atraktiivsemaks muuta,” kinnitas Suursild. “Praegu otsime sinna kahte kauplejat, samuti on rannas asuval Doberani kohvikul taas hoog sees. Vald rajas parklasse uued tualetid ja plaaž on vähemalt niisama korras kui mullu.”

Vallavanema sõnade järgi plaanib Audru vald RMK abiga sügiseks Andropoffi villa ja mere vahele rajada 1,5–3 kilomeetri pikkuse terviseraja, kus soojal ajal saaks näiteks joosta ja talvel suusatada. Samuti teeb vald tihedalt koostööd Valgeranna seikluspargiga.

Rahapuuduses vaevleb Häädemeeste valdki.

Vallavanem Urmas Aava kinnitusel on Kabli randa rannavalvet hädasti tarvis, sest mullu tõmbas rannas üks poiss endale vett sisse ja suri hiljem haiglas.

“Meil läbis isegi kaks meest vetelpäästjakoolituse, kuid kahjuks valla tänavusse eelarvesse rannavalve sisse ei mahtunud,” selgitas Aava. “Esimene aasta ongi ilmselt kõige raskem, sest tuleb hankida varustus ja piiritleda turvatav rannaala. Oleme mõelnud projektirahale, kuid siiani on see taotlus tegemata.”

Aava jutu järgi Häädemeeste vald tänavu Kabli plaažil suuri töid ei plaani, kuid rand hoitakse tavapäraselt korras.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles